Potápěči v zoo aneb Jak probíhá údržba velkých akvárií

18. listopad 2016

Na každém kroku tu něco crčí, něco bublá… V několika pavilonech ostravské zoo najdete velká akvária s rybami, parybami, některé společně s želvami nebo bezobratlými živočichy. K vidění je tu i bahník. Čistou vodu sice udržují výkonné filtry, ale přesto je potřeba pravidelně čistit skla. A to nejen ochytaná ze strany návštěvníků, ale i z druhé strany pod vodou, kde mohou porůstat řasami. A jak čištění v nádržích probíhá?

„Vzhledem k tomu, že některé nádrže jsou hluboké i přes 1,3 m, potápíme se do nich,“ popisuje svou práci Ondřej Hruška, chovatel-akvarista. Nejdůkladnější očištění je na minerálním skle stěrkou s kvalitní ocelovou planžetou zevnitř. Důležité je zvolit a udržet správný úhel čištění cca 30 stupňů, jinak by se mohlo poškrábat i toto velice tvrdé sklo. Na akrylátové sklo, které je naopak měkké a planžetou by se poškodilo, se používají speciální houbičky.

Potápění do každého akvária se děje 1x týdně a trvá asi dvě hodiny. „Kromě čištění skel proplachujeme filtry, vyměňujeme vodu, upravujeme rostliny a dno, čistíme dekorace, popřípadě odstraňujeme nečistoty z vody. Potápíme se v neoprenových kombinézách bez bomb a z bezpečnostních důvodů i bez šnorchlů. V některých nádržích si musíme dávat pozor i na agresivní obyvatele. Např. v akváriu Kali Gandaki na Čitvánu svůj prostor chrání želvy Hamiltonovy a poměrně velké dravé ryby nožovci. Zatímco želvy útočí na obličej a dokážou bolestivě kousnout, nožovci útočí na holé palce u nohou (o bolesti ale platí totéž). Na obličej se musí dát pozor, nohy si chráníme obuví,“ doplňuje Ondřej Hruška.

Čištění akvárií
autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio