Stromy v pyžamu

18. listopad 2016

Po prvním listopadovém mrazíku ze stromů opadaly skoro všechny listy a zasypaly i zoologickou zahradu a botanický park v Ostravě. Pestrá směs listů nejrůznějších barev a tvarů by se vám určitě líbila. Co říkáte třeba na listy javoru?

Jde o rozsáhlý rod opadavých nebo stálezelených dřevin, které se vyskytují převážně na severní polokouli. Mnoho druhů roste v Číně. Javory jsou velmi rozšířené v parcích a zahradách, některé druhy vypadají díky zajímavé kůře moc krásně i na podzim a v zimě. Mezi ně patří například zástupci javoru dlanitolistého (Acer palmatum) s korálově červenou kůrou. Tento druh původem v Japonsku, Číně a Koreji dorůstá výšky 2 m a šířky 2,5 m.

Zajímavý je také javor střechovitý (Acer tegmentosum), který roste v oblasti Mandžuska a svou kůrou připomíná pruhované pyžamo – odtud „pyžamový javor“. Má rád propustnou, dobře zavlaženou půdu. Roste velmi pomalu a bez problémů snáší velké mrazy. Podobných druhů javorů existuje celá skupina, někdy také nazývaná „javory s hadí kůží“, protože občas připomínají ochranné hadí zbarvení. Patří k nim například také javor Davidův (Acer davidii) nebo javor hrubý (Acer grosseri).

Javor střechovitý (Acer tegmentosum)

Pokud vás tato zprávička zaujala, přečtěte si více o botanických zajímavostech Zoo Ostrava nebo si tam třeba udělejte výlet :)

autor: Redakce Rádia Junior
Spustit audio