Automatky: Dědek kořenář radí, jak na jarní očistu

6. duben 2017

„Nejšpičkovější kombinace je čerstvá jarní kopřiva, list pampelišky a list břízy a k tomu nějaká kytka, co vám zbyla od loňska, špetka heřmánku, mateřídoušky, co máte doma a co máte rádi, z toho si uděláte čaj,“ radí Břetislav Nový alias Dědek kořenář.

Podle něj je do jarního jídelníčku vhodné zařadit i stejnou směs v podobě špenátu. Spařené čerstvé kopřivy (mohou být půl na půl s listy špenátu), listy pampelišek (trhejte na místech, kde mají rostliny dobré podmínky) a listy břízy lze osmahnout na cibulce. „Nejlepší je smažit směs na sádle, přidat vejce a máte skvělou večeři,“ dodává.

Pokud se cítíte zvadlí jako kytka bez vody a potřebujete dodat energii do života, Dědek kořenář doporučuje sirup ze schizandry neboli klanoprašky čínské: „Plody schizandry vymačkáte nebo je dáte do parního hrnce, kde se šťáva odpaří, je velmi kyselá. Smícháte ji s fruktózou jedna ku jedné a přidáte k tomu na litr lžíci vitaminu C v prášku. Nalijete do lahve a navrch nalijete cca 2 cm čirého alkoholu a tím vydezinfikujete hrdlo lahve a zabráníte tak vzniku kvasinek.“

Kdy trhat kopřivu na sušení, kdy trhat smetanku lékařskou a jak ideálně skladovat její kořeny? Co pomáhá na dětský kašel, rýmu a bolení v krku? Poslechněte si rozhovor s Břetislavem Novým v Automatkách.

Luční kvítí
autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.