Automatky: Jaká mají ženy práva u porodu?

4. květen 2016

Víc než dvacet let se po celém světě oslavuje 5. květen jako Mezinárodní den porodních asistentek. Demonstruje se, promítají se filmy, diskutuje se. V České republice se slaví poklidně. Každoročně probíhá akce s názvem Piknik s porodní asistentkou. Automatky se připojily k oslavám významného dne rozhovorem s výkonnou ředitelkou Unie porodních asistentek Kateřinou Hájkovou Klíčovou.

Jak jsme na tom s porodními asistentkami a dulami, je možné si je vzít s sebou do porodnice? „Je to loterie a záleží na tom, kde bydlíte. Jsou nemocnice, které tuto spolupráci podporují, dokonce mají s komunitní porodní asistentkou dlouhodobou smlouvu. A probíhá to tak, že žena je v péči komunitní porodní asistentky nebo jiného ambulantního zdravotníka v průběhu těhotenství. Ten potom přijíždí se ženou na porodní sál, tam poskytuje péči, a pokud se nic nestane, žena je zdravá, dítě je zdravé, tak zase odjíždí se ženou do domácí péče,“ říká Kateřina Hájková Klíčová.

Česká zdravotní péče neposkytuje tolik alternativ k porodu jako například Německo, kde je péče porodní asistentky v těhotenství běžná a existují tam i porodní domy. Ty jsou velmi často diskutované i v našem prostředí.

A jaký je základní rozdíl mezi porodním domem a porodnicí? „Porodní dům je určený pro zdravé ženy, které prožívají nízkorizikové těhotenství. V porodním domě pracují pouze porodní asistentky, které ale mají v ideálním případě úzkou spolupráci s nejbližší nemocnicí, ale i se záchrannou službou, s pediatrií a dalšími zdravotníky. Žena rodí v domáckém prostředí, chodí do porodního domu do poraden už v průběhu těhotenství a po porodu může zůstat v přátelském domácím prostředí i několik dní nebo hodin. Zatímco v porodnici o vás pečuje zdravotník, který má zrovna směnu, často je to zdravotník, kterého jste nikdy předtím neviděla, a ta péče je mnohem víc anonymní. A podle mezinárodních výzkumů víme, že pro zdravou těhotnou ženu je porodní dům nebo centrum porodní asistentky nejbezpečnějším místem k porodu.“

03623158.jpeg

Služby komunitní porodní asistentky se u nás pohybují v cenové relaci šesti až deseti tisíc korun. Pojišťovna proplácí její návštěvu v šestinedělí. I přesto, že se jedná o nákladnou službu, porodních asistentek v ČR podle Kateřiny Hájkové Klíčové stále není dostatek. Pro srovnání, porod v porodnici, který je hrazený ze zdravotního pojištění, stojí podle dostupných čísel asi dvacet tisíc korun. Nemocnice nemají nově právo na vybírání vysokých poplatků za přítomnost otce či jiného doprovodu u porodu.

Jak přesně funguje péče komunitní porodní asistentky, co všechno by měly ženy vědět o porodu a jak by měl vypadat ideální stav nabídky péče pro rodičky? V Automatkách odpovídá Kateřina Hájková Klíčová. Poslechněte si celý rozhovor.

Pokud potřebujete víc informací pro snazší orientaci, zde je několik tipů na webové stránky pro rodičky: www.normalniporod.cz, jsemtehotna.eu. UNIPA vydala ve spolupráci s Ligou lidských práv informativní leták Těhotenství, porod a vaše práva, který najdete na výše zmiňovaných odkazech a také na stránkách organizací sdružených v České ženské lobby a na www.unipa.cz.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.