Automatky: Když se český hokejista stane odborníkem na čínskou medicínu

10. březen 2017

Dvacet let byl vrcholovým hráčem ledního hokeje, v šestadvaceti ho dostihly zdravotní problémy. Doktoři tvrdili, že mu nic není, a tak vyhledal odbornici na čínskou medicínu. Ta objevila syndrom Xu Lao, který spočívá v celkovém vyčerpání, oslabení ledvin a jater, pocitech horkosti v oblasti hrudníku a srdce. Pacienta začala léčit. Václav Lukeš se díky čínské medicíně uzdravil a rozhodl se tento obor studovat. Dnes léčí své pacienty a vyučuje na odborné škole.

„Čínskou medicínu zajímá celý člověk, nejen dílčí problémy. Čínský doktor na člověka hledí z pohledu fyzioterapeuta i odborníka na výživu. Pokud vás třeba bolí kolena, tak čínská medicína připomene, že kolena patří k ledvinám a že slabost kolenou může určitým způsobem znamenat oslabení ledvin,“ říká Václav Lukeš. Popisuje i 5 základních emocí, které mají souvislost s určitými orgány. „Když je člověk smutný, můžeme pozorovat schoulená ramena, zavřený hrudník, energii zhroucenou dovnitř. Když hodně pláčeme, tak nás to vyčerpává, a když pláč potlačujeme, zhroutí se nám naše fyzické tělo. Energie hněvu zase způsobuje vysoký krevní tlak, bolesti hlavy, problémy s očima, ale může napadat i líce a způsobovat astma.“

Čínská medicína

V České republice dnes není možné vystudovat čínskou medicínu, jezdí se studovat do Ameriky, Velké Británie nebo do Izraele. V těchto zemích je také běžná spolupráce „západních“ lékařů a odborníků na čínskou medicínu. Za posledních pět let se situace zlepšila, podle Václava Lukeše jsou dnes z řad lékařů ohlasy na čínskou medicínu pozitivní a objevují se i nabídky spolupráce.

„Spolupráce čínské a západní medicíny je výborná, západní medicína nabízí skvělé vyšetřovací možnosti. Čínská medicína nemá chirurgii a díky tomu někdy západní medicína nabízí lepší akutní řešení problému,“ dodává Václav Lukeš.

Vznik čínské medicíny je datován do doby před pěti tisíci lety, její tradice nebyla nikdy přerušena, místní tradice léčitelů a bylinkářů více podléhala historickým vlivům.

Poslechněte si rozhovor o čínské medicíně s Václavem Lukešem v Automatkách.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.