Automatky: Odvrácená strana matky

4. listopad 2016

„Když se mi v jednatřiceti narodila první dcera, tak jsem se matkou rozhodně necítila. Metodou pokus-omyl a sžíváním se s tím novým člověkem jsem se matkou postupně stávala. Předtím jsem byla ženou, která má děti a snaží se být matkou a velmi často se jí to nedaří, dnes už se cítím být i matkou,“ říká Monika Valentová, matka třináctileté a devítileté dcery a mimo jiné i autorka fejetonů s názvem Odvrácená strana matky, které 8. listopadu vychází knižně i s kresbami jejího manžela Martina Veselovského.

„Matně si vzpomínám, že jsme TO vlastně původně chtěli. Letět KONEČNĚ jen spolu. BEZ dětí. Do ŘÍMA! Fontána di Trevi, Vatikán i Forum Romanum mi ale v tu chvíli byly ukradené. Jak jsem jen mohla být tak lehkomyslná a nenapsat závěť! Nikdo neví, komu má připadnout mých pět prstýnků! Jaké je heslo k mým třem tisícům na účtu! A – co hůř – kdo spálí mé deníky, když osoba, která byla pověřena kremací duchovního bohatství z období puberty, zvrací vedle mě?!“ (Ukázka z fejetonu Moniky Valentové z Pravého domácího časopisu)

Fejetony jsou podle Moniky z 85–90 % pravdivé. A tak vypovídají dost jasně o tom, jaké mateřství doopravdy je. Vtipně a bez pozlátka. Matky jsou dost často na pokraji šílenství, za své děti jsou ochotné položit život, morálku, překročit zákon či rozbít automat na sušenky. Dokáží všechno. Dokonce i jíst větrník za zavřenými dveřmi toalety, jen proto, aby dítě uchránily návyku na cukr.

Jaké to je vychovávat teenagera, jak důležité je mít společný projekt po 19 letech vztahu a kde se i v zoufalství všedního vyčerpávajícího mateřského dne bere nadhled? Poslechněte si v Automatkách rozhovor s Monikou Valentovou, která velmi trefně popisuje Odvrácenou stranu matky.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka