Automatky: Potíže se zády přicházejí se začátkem školní docházky

7. říjen 2016

„Děti nemají čas cvičit sestavu od fyzioterapeuta. Mají školu, sporty, kroužky, úkoly a do rozvrhu se jim ještě extra cvičení často nevejde. Proto s nimi jdu třeba na fotbal nebo na balet, dívám se při rozcvičce, jak se dítě hýbe, a potom ho správně učím cviky, které používá. Takže si rovná záda při svojí běžné sportovní aktivitě,“ říká fyzioterapeutka Jana Vadasová.

Bolesti zad, nejen v dospělosti, jsou kombinací mnoha faktorů, kterým se dá často předejít, pokud rodiče správně sledují své dítě a o jeho vývoj se zajímají. „Hlavně je důležité sledovat, jak dítě roste. Když se budu každý měsíc třeba prvního dívat, jak dítě drží tělo, a budu si dělat čárku na zeď, jak roste, tak mám vše pod kontrolou. Když se podívám na dítě zezadu, podívám se, jak dítě drží lopatky, jak má ramena, jestli je postavení symtrické, jestli je symetrický tvar boků, jestli stojí na obou nohách stejně. Asymetrie ve vývoji je vždycky to, co není dobré. Pokud zjistím nějakou asymetrii nebo odchylku, stojí za to neřešit věci honem,“ uvádí Jana Vadasová.

03719202.jpeg

První potíže s držením těla přichází se školní docházkou. Předškolní děti mají zpravidla pohybu tolik, kolik potřebují. „Jsou děti, které jsou pohybově aktivní až moc a musíme je trochu brzdit a učit je, aby si sedli a něco si přečetli, a jsou děti, které pořád sedí u počítače. Vždy hledáme nějaký střed. Častým problémem je, že toho chceme moc. Rodiče místo toho, aby pracovali díky technickým vymoženostem méně, pracují čím dál tím více, na děti pak je méně času v rodinách, děti zůstávají ve školkách a rodiče stále hledají, co dětem nabídnout. Navíc média nám stále říkají, abychom měli hodně zážitků, aby toho bylo hodně, co prožijeme. Ale všeho s mírou, najít tu míru je ze všeho nejtěžší. Některé děti toho mají hodně už v předškolním věku, je velmi důležité dát prostor volnému hraní a volnému pohybu,“ dodává Jana Vadasová.

Poslechněte si Automatky s dětskou fyzioterapeutkou a zjistíte, jak udělat všechno pro to, aby vaše dítě mělo zdravá záda.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.