Automatky: Přirozená antikoncepce funguje, pokud znáte pravidla, říká gynekoložka

27. květen 2015

Symptotermální metoda přirozené antikoncepce vyvolala mezi uživateli sociálních sítí bouřlivou diskusi. Proto se v dnešním díle Automatek k této metodě vracíme. Tentokrát s gynekoložkou MUDr. Ludmilou Lázničkovou, která se přirozenou antikoncepcí zabývá více než 20 let a školí ji v akreditovaném semináři České lékařské komory.

„V roce 1991 jsme se s manželem s touto metodou seznámili a postupně jsme ji přijali do našeho manželství. Postupně jsem se začala více vzdělávat a zjišťovat podklady k této problematice,“ říká gynekoložka.

Podle Ludmily Lázničkové přináší symptotermální metoda nejistotu do vztahu, pokud pár či jedinec nezná přesně pravidla jejího užívání. „Pokud není ochota k respektování společné plodnosti, tak to poukazuje na fakt, že ve vztahu není něco úplně v pořádku. Často se setkávám s tím, že žena musí být zodpovědná, a to je velký problém. Když jsme se s manželem za totality brali, dostali jsme takovou brožurku, která se jmenovala Mladým manželům, tam bylo mimo jiné napsané, že vymožeností socialismu je, že žena si rozhoduje o antikoncepci, a tak nás to i učili na fakultě. Ale pokud ta zodpovědnost za plodnost i za dítě zůstane jen na té ženě, tak je to opravdu strašné a je to v tom vztahu opravdu velice špatné. Pod slovem láska se skrývá to, že tě chci plně přijmout a chci se ti plně odevzdat. Toto se odráží v tom, že si plně důvěřujeme v účetnictví, ale i v tom, co vztah nejvíce posiluje, v respektování společné plodnosti,“ dodává.

Čtěte také

Symptotermální metoda je založena na sledování dvou příznaků, které signalizují probíhající ovulaci. „Už od 19. století existují odborné publikace, které zkoumají plodnost žen. Ve 20. a 30. letech 20. století se tato otázka začala řešit mnohem více, protože mít 11–13 dětí přestalo být ideálem manželství. A stále se mezi odborníky řešilo, jak zjistit, kdy může dojít k početí. Existovalo mnoho metod. V 80. letech byl v Německu vyhlášen vládní program ověření tzv. přirozených metod plánování rodičovství na vědeckém základě. Zapojili se do něj šéfové ženských klinik po celém Německu a byli přizváni i odborníci z celého světa, z Francie, Anglie, Rakouska. Němci měli obrovskou výhodu v tom, že po roce 1980 se ženské procesy daly potvrdit laboratorně, protože byla vyvinuta ultrazvuková technika. A potvrdilo to, že opravdu tato německá metoda Sensiplan (symptotermálních metod existuje na světě více, proto německá dostala jméno) může velice dobře určit, kdy plodné období ženy začíná a kdy končí,“ vysvětluje Ludmila Lázničková a potvrzuje, že diagnostický význam této metody najdeme v každém fertilním věku, i přes to, že ovulace teprve začala.

Poslechněte si celý rozhovor, ve kterém se mimo jiné dozvíte, co všechno může způsobit hormonální antikoncepce i pro koho jsou určeny kurzy symptotermální metody.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.