Automatky: Přirozená antikoncepce může chránit i náctileté

20. květen 2015

Sto milionů žen po celém světě spolkne každý den antikoncepční pilulku. Hormony se následně vylučují do odpadních vod a zatím je není možné odstranit. Nechtěné látky se tak dostávají do pitné vody a pijí je muži i děti. Jak se ale jinak pohodlně chránit před nechtěným početím?

Existuje přirozená antikoncepce, symptotermální metoda, která využívá bazální teploty (lze měřit v ústech, konečníku i vagíně) a dalších projevů ženského těla k výpočtu plodných dní. Žena je plodná maximálně 24 hodin v jednom cyklu, který je u každé ženy jiný (může být 21 i 90 dní). Spermie vydrží v ideálních podmínkách živé 3–5 dní. A podle lektorky kurzů přirozené antikoncepce Kateřiny Juřenčákové se prý dají jednoduše spočítat dny, kdy můžeme souložit, aniž bychom se museli bát otěhotnění. Podle ní má symptotermální metoda přesná pravidla, podle kterých je třeba postupovat, a zdůrazňuje, že plodnost je otázkou páru. Proto jsou semináře a kurzy přirozené antikoncepce vhodné i pro muže.

„Symptotermální metoda se vyvíjí od 50. let minulého století. Světová zdravotnická organizace tuto metodu doporučuje a je považovaná za velice spolehlivou, uvádí se 99,6 %, u antikoncepčních pilulek sahá spolehlivost k 99,7 %. Od roku 1981 tým lékařů, pedagogů a psychologů pracuje na symptotermální metodě sensi plan, která se využívá a školí v České republice,“ říká lektorka.

Ženy mohou být plodné i při menstruaci a kojení. Podle Kateřiny Juřenčákové by bylo ideální, kdyby se informace o ženském cyklu vyučovaly na základní škole. Metodu totiž mohou používat i třináctileté dívky, které právě dostaly menstruaci. „Jsou sedmnáctileté slečny, které nemají partnera a berou antikoncepci. Kdyby se sledovaly symptotermální metodou, věděly by, že mají neplodné období a mohou si užívat, aniž by riskovaly. Dívkám se dnes předepisuje hormonální antikoncepce, protože je to trend, nebo protože mají akné, ale antikoncepce není lék. Pouze potlačuje komunikaci našeho těla,“ dodává.

02874677.jpeg

Fakt, že ženy jsou cyklické a že se jejich chování mění vlivem hormonálních změn, by měl vědět i každý muž. Juřenčáková říká, že při menstruaci je žena takzvaně „stařena“, po menstruaci „panna“, při ovulaci „matka“ a před menstruací „čarodějnice“ (také se nazývá obdobím pravdy).

Více o přirozené antikoncepci, cyklu a o tom, jak se do symptotermální metody zapojují muži, se dozvíte v rozhovoru s Kateřinou Juřenčákovou.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.