Automatky: S bezvložkovou metodou můžete menstruovat bez vložky a mít čisté oblečení

25. červenec 2016

„To nemůže rozhodně fungovat!!! Byla moje první myšlenka, když jsem se před pár lety poprvé doslechla o bezvložkové menstruační metodě, neboli svobodné či také volné menstruaci. Zajímavé je, že to stejné si řada lidí myslí i o bezplenkové komunikační metodě, kterou jsme s dětmi praktikovali, a fungovalo to skvěle. A nyní znovu po letech stojím v té pozici a odsuzuji něco, co dosud neznám, jako nefunkční a velmi divné,“ psala na svém blogu Lucie Harnošová, podnikatelka a matka dvou dcer.

O svobodné menstruaci si podrobně přečetla v knize Bolestivé měsíčky, sbohem! německé autorky Caroline Oblasser, kterou v českém překladu vydala Veronika Vojáčková. Tento způsob vykonávání ženské periody nemá co dočinění s tzv. Free Bleedingem, tedy volným/nekontrolovaným vytékáním krve, se kterou chodí aktivistky na kalhotách, aby ukázaly veřejnosti, že menstruace je něco přirozeného. Při bezvložkové metodě žena vědomě uvolňuje svěrače pánevního dna a pozná, kdy má dělohu naplněnou krví a potřebuje odejít na toaletu, kde se uvolní a krev nechá vytéct. Nechodí tedy špinavá a nikdo si ani nevšimne, že má menstruaci a nemá vložku nebo tampon. Děloha a vlastně i žena funguje při svobodné menstruaci jako takový živý, organický bio kalíšek.

Poslechněte si zkušenosti s bezvložkovou metodou Lucie Harnošové.

„Začala jsem to praktikovat tak, že když jsem přišla na toaletu, uvolnila jsem všechny svaly, které cítím. Krev odtékala mnohem déle, než jsem klasicky zvyklá, takže jsem tam musela delší dobu sedět. V prvním cyklu, který jsem takto prožívala, jsem byla úplně nadšená, opravdu jsem nevěřila, že je to možné, a fungovalo to,“ říká v Automatkách Lucie Harnošová.

Podle dohledatelných údajů každá žena (pravděpodobně v západním světě) za svůj život spotřebuje zhruba 10 000 tamponů a vložek. Bezvložková metoda je tedy zejména ekologickou aktivitou jednotlivkyň. Je metoda, údajně běžná pro ženy přírodních národů a Indky, dobrá i k něčemu jinému než jen jako ekovýzva? V Automatkách odpoví Veronika Vojáčková, nakladatelka a propagátorka knihy Bolestivé měsíčky, sbohem!.

Proč praktikovat bezvložkovou metodu? Odpoví Veronika Vojáčková.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.