Automatky: Světový týden respektu k porodu je i pro svobodné muže

13. květen 2015

Hnutí za aktivní mateřství pořádá 10. ročník Světového týdne respektu k porodu. Festival není určen pouze pro rodičky, nabízí dopolední program pro žáky a studenty, přednášky pro muže a prarodiče nebo filmové projekce týkající se třeba zdravého stravování. Mezi největší lákadlo letošního programu patří film Cukr blog (Sugar Blues) o cukru a závislosti.

Letošní téma festivalu je kontinuální láskyplná péče, což je vědecký termín Světové zdravotnické organizace poukazující na ideál péče o těhotnou, rodící ženu a ženu po porodu. Zmiňovaným ideálem by měla být kontinuální péče jedné porodní asistentky. „Světový týden respektu k porodu upozorňuje na to, že porod je čím dál víc medikalizovaný a není to ku prospěchu věci, což potvrzují i výzkumy. Mezi hlavní doporučení Světové zdravotnické organizace patří omezit zásahy do porodu, což se v České republice zlepšuje. Zásadní je, že si žena může zapsat svou představu o porodu a v podobě porodního plánu ji zdravotníkům předloží, na některých věcech trvá a o některých diskutuje. Tato žena prožije podle mého názoru lepší, zdravější a bezpečnější porod, protože to je ten, do kterého se zbytečně nezasahuje,“ říká předsedkyně Hnutí za aktivní mateřství a pořadatelka festivalu Petra Sovová.

Ženy dost často nechtějí přípravu na porod příliš řešit a představují si to jako spontánní samozřejmou věc. To je podle Petry Sovové ideální stav, který ale naráží na to, že naše zdravotnictví je v „přechodové fázi“. „Nemyslím si, že je pro ženu důležité číst stohy knih a článků. Ale aby obstála v našem současném porodnictví, kde je porod lékařsky vedený, je potřeba se na porod připravit. Zjistit si, co je porod, jak ideálně probíhá, co se mi v porodnici bude dít, co by se mi dít nemělo a jaké nečekané situace mohou nastat (pokud přijde dítě na svět dříve atp.), rodiče mohou být velmi významným pomocníkem v tom ději a Světový týden respektu k porodu jim v tom může pomoci,“ dodává Petra Sovová.

Čtěte také

Týdenní program festivalu nabízí přednášky, filmy, divadelní představení, stánky a expozice týkající se vzdělávání dětí, zdravé stravy, přírodní kosmetiky, partnerských vztahů, porodu a ekologického přístupu k životu. Na místě bude k dispozici porodní sál, imitace dělohy v nadživotní velikosti a třeba i poradna porodní asistentky a duly. Pro muže jsou nachystané přednášky Jak (ne)rodí muži, Muž vědomě přítomný u porodu doma i v porodnici nebo Paradoxy a rizika péče o zdraví a systematická řízená detoxikace v rodině.

Poslechněte si celý rozhovor s Petrou Sovovou o Světovém týdnu respektu k porodu v Automatkách.

Festival probíhá od 18. do 24. května v kině Perštýn v Praze, ale i v Brně a dalších městech ČR.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.