Lucie Sitařová v Automatkách: Najděte si 2 x 20 minut týdně na intimitu

23. květen 2016

V České republice dojde zhruba u každého druhého porodu k nástřihu hráze. Skoro 50 % žen má tedy jizvu na perineu a zhruba třetina žen má jizvu po císařském řezu. Poporodní jizvy mohou mimo jiné způsobovat i nechuť k sexu. Jak léčit jizvy a vrátit se do aktivního intimního života, poradí v Automatkách Lucie Sitařová, sexological bodyworker neboli průvodce ženskou intimitou a sexualitou.

„Říká se, že jizvy jsou plně zahojené až za rok. Jsou ženy, které jizva bolí při styku, a některé ženy mohou cítit v jizvě bolest i při změně počasí. Od bolesti se dá pomoci metodou s názvem vaginální mapování. Pokud si chce člověk pomoci sám, je dobré, aby začal s intimitou pomalu a ze začátku nečekal moc. Jsme zvyklí mít pouze pohlavní styk, ale sex může mít mnoho různých podob. Existuje i erotická meditace, kde jste 15 až 20 minut intimně blízko se svým partnerem a provádíte pouze jeden dotyk. Opadá tím pocit nátlaku, že musíte něco dělat a musíte něčeho dosáhnout. U této metody si žena velmi odpočine, nic nemusí. Zejména matky mají totiž pocit, že neustále něco musí, každý po nich něco chce, ale tady nemusí nic.“

Podle Lucie Sitařové bychom si s partnerem měli udělat čas jeden na druhého alespoň dvakrát týdně, pokaždé na dvacet minut. Zejména pro ženy by to měl být jeden z osobních úkolů. Tím dalším by mělo být pravidelné sebeuspokojování, nejen kvůli uvolnění svalů pánevního dna.

„U žen je sexualita propojená s mnoha vrstvami – s psychikou, s menstruačním cyklem, se vztahem s rodiči, v jakém jsme vztahu s partnerem, ... Abychom se mohly do sexuality ponořit, potřebujeme atmosféru. U mužů je to mnohem jednodušší. Mužská sexualita je velmi zajímavá, ale funguje celkem na jednoduché bázi, muž se rozhodne, že něco chce, a podstupuje to od začátku do konce se vším, co to přináší. Anebo se rozhodne, že něco nechce, a není co řešit, rozhodně nepřemýšlí nad tím, jestli je pověšené prádlo nebo jestli je správná atmosféra. Což je skvělé, protože někdy nás muži svou bezprostředností dokážou vtáhnout do onoho prožitku. Naštěstí, kdyby totiž záleželo jen na ženách, na tom, jak moc je uklizeno a jestli je všechno dokonalé, pravděpodobně bychom se k sexu nikdy nedostali,“ dodává Lucie Sitařová.

Poslechněte si celý díl Automatek, kde se dozvíte, jak a čím rozmasírovat jizvu kdekoliv na těle, co mohou napáchat srůsty a jak zacházet s poraněním po laparoskopii.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.