Tatínci z Radia Wave v Automatkách: Díky dětem poznáváme sebe

6. červenec 2016

„Změna mého života před a po dětech byla docela ostrá. Žil jsem na faře s kamarády v komunitním bydlu a najednou jsem se staral o rodinu, která už byla poměrně rozrostlá. Vyženil jsem tři děti,“ říká farář Církve československé husitské Petr Wagner, kterého můžete znát z pořadů Hergot! nebo Špína.

Automatky se tentokrát zaměřily na otce, kteří působí v Radiu Wave. Není jich mnoho, ale zato mají často velmi ojedinělé životní zkušenosti. Petr Wagner je otcem čtyř dětí, Karel Veselý má dva syny, z nichž jeden trpí autismem, a Aleš Stuchlý má s otcovstvím poměrně čerstvé zážitky, zato násobené dvěma.

Pro hudebního recenzenta, znalce hip hopu a elektronické hudby Karla Veselého je otcovství dvoustranná cesta. „Není to jenom o vztahu s dítětem, ale i o vztahu k sobě. Zjistil jsem, že jsem hrozný cholerik, což jsem předtím vůbec nevěděl. Zkušenost s otcovstvím mi dala příležitost zkoušet to zvládat, zkoušet žít v co největší harmonii. Zkoušet být nejen lepším otcem, ale i lepším člověkem.“

„Pro mě je otcovství velký festival. Nikoliv filmový, ale festival radosti lomeno úzkosti. Těžký je pro mě si přiznat, že tak už to bude vlastně pořád. Člověk až v momentě, kdy zažije rodičovství na vlastní kůži, pochopí, že předtím nevěděl nic. Děti přináší největší sebereflexi a myslím, že děti přichází na svět i proto, aby nám daly jasně najevo, že musíme sami se sebou něco dělat,“ dodává filmový redaktor známý z magazínu Čelisti Aleš Stuchlý.

Poslechněte si mozaiku tří rozhovorů v Automatkách s muži, jejichž život provází různé fáze rodičovství (a o kterých byste možná ani neřekli, že děti mají).

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.