Bourání s Alanem Zárubou

13. červenec 2010

Do 58. dílu Bourání jsem si pozval člověka mnoha povolání – grafického designéra, vydavatele, kulturního organizátora, kurátora, art-direktora České televize a vysokoškolského pedagoga – Alana Zárubu.

Povídali jsme si mj. o Alanově studiu v Británii a práci v Amsterdamu. O Janu Kaplickém a jeho momentálně probíhající výstavě v DOXu – Vlastní cestou. O jeho knize Sketches. O práci pro Českou televizi. O učení na VŠUP. O spolupráci s ostatními předními grafickými designéry v Česku. O snaze stihnout vše. O společných vlastnostech s bratrem Robertem. A jako vždy o plánech a ambicích.

Alan Záruba (1964)
Alan Záruba (Alba Design Press, CI.CZ) grafický designér a odborný publicista, absolvent ČVUT (1989) a London College of Printing (1999), doktorand a pedagog VŠUP od roku 2003.
Člen Typo Design Clubu (od roku 2004), ATypI (od roku 2004) a člen Organizačního výboru Bienále grafického designu Brno (od roku 2003).

Od roku 1996 se věnuje grafickému designu, odborné publikační, kurátorské a nakladatelské činnosti ve studiu Alba Design Press (dříve Alba studio). Po studiích ve Velké Británii (1998–1999) působil na pracovní stáži v holandském multidisciplinárním studiu Total Design Amsterdam (2001–2002). V letech 1996–2003 působil jako šéfredaktor časopisu Deleatur. Je spoluautorem a kurátorem několika projektů, jejichž hlavním tématem je grafický design a vizuální kultura (například Isotype a vývoj moderních globálních znaků, 2002–2003; e-a-t / experiment a typografie, 2004–2006, nebo Work! a Search Design, 2005–2006). V roce 2006 vydal publikaci Jan Kaplický – Sketches. Je editorem a autorem průvodní studie publikace Studio Najbrt – život, štěstí, překvapení. Od roku 2007 pracuje jako artdirektor Vizuální prezentace v České televizi.

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.