Bourání s ateliérem Ellement

3. březen 2014

Hosty 150. dílu Bourání byli architektky Jitka Ressová a Hana Maršíková a designér Jan Pavézka ze zlínského ateliéru Ellement.

„Ve Zlíně stále zůstává něco z atmosféry pracovního tábora,“ říkají členové místního architektonického ateliéru Ellement o zlínském urbanismu. O Baťově městě, čtvrtdomcích a půldomcích, továrně uprostřed města a revitalizaci Gahurova prospektu je další díl Bourání. Mluvili jsme také o tom, jak funguje spolupráce architektek a designéra, o wi-fi síti jako urbanistickém prvku a hrdých občanech s lilií vytetovanou na zadku.

Jitka Ressová (* 1970) se narodila ve Zlíně, žila v Luhačovicích. Vystudovala Fakultu stavební (1993) a Fakultu architektury (1999) VUT v Brně. Pracovala v Ateliéru Brno a ve studiu Transat architekti. V letech 1999–2011 působila na katedře designu VŠUP Praha ve Zlíně jako asistentka a následně jako vedoucí katedry. Od roku 2003 je členkou kanceláře pro design a architekturu Ellement. V roce 2012 ukončila doktorandské studium na VŠUP v Praze s tématem Obytná jednotka a její individuální užití. Od roku 2011 je členkou o. s. aArchitektura.

Hana Maršíková (* 1973) vystudovala architekturu na brněnské Fakultě architektury VUT, absolvovala stáž na Ecole d'Architecture de Paris La Villette. Pracovala v ateliéru New Work Svatopluka Sládečka, od roku 2003 je členkou studia Ellement, od roku 2011 je členem o. s. aArchitektura. V letech 2003–2011 působila jako asistentka, posléze vedoucí ateliéru na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Jan Pavézka (* 1979) vystudoval VŠUP v Praze, katedru designu ve Zlíně (prof. František Burian), absolvoval studijní stáž na Politecnico di Milano. Mezi lety 2002 až 2011 působil jako asistent na VŠUP v ateliéru designu výrobků II. Od roku 2003 je členem ateliéru Ellement a od roku 2011 je členem o. s. aArchitektura.

autoři: Karolína Jirkalová , Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.