Martin Rajniš v Bourání: Dobrá parcelace je základ každého města

17. listopad 2014

Hostem 169. dílu Bourání byl profesor Martin Rajniš. Rozhovor, který jsme natáčeli 17. listopadu, tedy k 25. výročí sametové revoluce, jsme rozdělili do dvou částí. Toto je první z nich.

Začali jsme právě listopadovými událostmi a posunuli se ještě dále do minulosti, do druhé poloviny 80. let, kdy se díky úspěchu na EXPO 1986 ve Vancouveru podařilo Martinu Rajnišovi založit v socialistickém Československu svou vlastní soukromou kancelář. Následně jsme se posunuli do začátku 90. let a na Smíchov, kde rovněž díky působení Rajnišovy kanceláře DA Studio vznikl kus města, který dnes můžeme označit za úspěch. Dále zkritizoval panelová sídliště a vysvětlil, proč se jejich navrhování nikdy neúčastnil. Stejnou porci kritiky věnoval současné architektuře. Proč si myslí, že se rozešla s životy lidí, a jak by mohlo v budoucnu možná opět dojít k jejich propojení?

Druhý díl se věnuje více současnosti. Martin Rajniš se vyjadřuje k poučení, které nabyl realizací obchodního domu Máj na Národní třídě a jak se toto poučení promítlo do tvorby obchodního centra na Andělu. Stručně okomentoval nedávno dokončené centrum Quadrio právě v sousedství Máje, vysvětlil důvody své podpory připravovaného Metropolitního plánu Prahy a poslední část je věnována jeho nové pozici předsedy Gremiální rady Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Zasedání rady jsou veřejná a tak si kdokoliv může na vlastní kůži ověřit, zda se Martin Rajniš v této své roli chová tak, jak zmínil v rozhovoru.

Martin Rajniš (* 1944)
1962–69 Fakulta architektury ČVUT
1969–71 AVU u profesora Cubra
1969–79 SIAL
1986–98 DA Studio
1990–97 profesor architektury na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze (UMPRUM)
2004– věnuje se hledání souladu mezi architekturou, krajinou a člověkem skrze realizace staveb především ze dřeva
2014 Mezinárodní cena za trvale udržitelnou architekturu v Paříži
http://hutarchitektury.cz

Čtěte také

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.