Michal "Rachad" Hromas: Etnické kuchyně

15. leden 2012

Cestovatelský a outdoorový magazín Radia Wave se netočí jenom kolem dobrodružství v exotické přírodě, ale také kolem kulturních i gastronomických specialit.

Rachad je tvůrce pravidelné páteční rubriky Ve vlastní štávě. Zabývá se sefardskou a arabskou kuchyní a kuchyněmi souvisejícími, tedy Balkán, Řecko, Itálie a Turecko. Miluje staré recepty rakousko – uherské kuchyně, maďarské speciality, a kuchyni aškenázskou, která se starou evropskou silně prolíná. Nechává se najímat jako řadový kuchař i jako specialista na sefardskou (arabskou) a aškenázskou kuchyni. Pořádá a lektoruje kuchařské semináře, provozuje web Rozinky a mandle.

Kde všude Rachad byl a vařil? Co (ne)přijal z kuchyní, které v průběhu let poznal? Jaký příběh má jídlo tážín? Co je to pískavice? Jaká jídla jsou chanuková? Jak kombinovat arabská jídla s alkoholem, který do místní tradice tak úplně nepatří? Co ruského je opravdu ruské (a dobré)? Poslechněte si záznam živě vysílané Casablanky z 15. 1. 2012.

Záznam včetně tematicky vybírané arabské hudby (např. skladby Maročana Binobina Couscous, Tajine a Souk) najdete také k online poslechu (ne ke stažení) v Jukeboxu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka