Jarmila a Andrej Štukovi: Každodenní život v Gaze, Kambodži ad.

22. duben 2012

Česká fotografka a reportérka Jarmila Štuková-Kovaříková se spolu s manželem Andrejem se před nedávnem vrátila z pásma Gazy. Casablanca to využívá jako příležitost k rozhovoru o pozorování (a fotografování) všednodenního života v různých koutech světa.

Oba hosté byli společně např. v Thajsku, Kambodži, Etiopii, Kongu, romských osadách na Slovensku i v Gaze. Teď se chystají do Afghánistánu. Jarmila Štuková-Kovaříková navíc fotila také na Ukrajině, na Haiti nebo v Iráku.

Podívejte se na výběr fotografií, sestavený tematicky k vysílání o kambožských boxerech (khmerský box = pradal serey), palestinských breakdancerech, pracujících afrických dětech, pohřbech v Gaze.

V nové rubrice Checkpoint se manželé Štukovi jako profesionální autoři řady dokumentárních filmů i fotek podělili o 3 nejdůležitější rady pro vznik fotoreportáže. Týkají se výběru průvodce, respektu k místní kultuře a důležitosti „nelámat věci přes koleno“, tzn. nehrnout se do focení na cestách za každou cenu. Poslechněte si rubriku Checkpoint samostatně!

Jarmila Štuková-Kovaříková (*1979) je fotografka a reportérka. Po absolutoriu DAMU spolupracovala na dokumentech pro Českou televizi. Tři roky působila jako reportérka v Lidových novinách, poté dva roky fotila pro agenturu ISIFA/GETTY IMAGES a nyní je fotografkou a reportérkou na volné noze. Za posledních pět let podnikla mnoho reportážních cest především do rozvojových zemí, kde se soustředila na dokumentování sociální problematiky. Mezi výrazné počiny patří kupříkladu reportáž o problematice AIDS v jižní Indii, o sirotcích žijících v kanálech ukrajinské Oděsy, o životě a tréninku chudých zápasníků v Senegalu a Gambii či o zemětřesení na Haiti. Za fotografie dělníků z etiopského kráteru El Sod získala v roce 2009 čestné uznání v soutěži Czech Press Photo v kategorii každodenní život, v roce 2010 1. cenu Czech Press Photo v kategorii reportáž za Život po zemětřesení z Haiti

www.jarmilakovarikova.com

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.