Severním Vietnamem na mopedu

7. duben 2013

Martin Fuchs, Petr Nekola a Tomáš Vaněk mají společně neformální kapelu a navíc všechny spojuje záliba v cestování a v motorkách, a tak se rozhodli pro cestu po severním Vietnamu včetně jeho zapadlých koutů při severní hranici s Čínou.

Jak je to s půjčením motorky (mopedu) ve Vietnamu a kolik si můžete plánovat, že denně na vietnamských silnicích a cestách ujedete? V čem tkví komunikační bariéra v dorozumívání se s místními? A jak si neobjednávat jídlo? Poslechněte si hodně spontánní a veselou cestovatelskou a outdoorovou Casablancu s trojicí hostů a podívejte se na fotky, vybrané přímo k vysílání!

Takto cestu komentuje Martin Fuchs: „Vietnam nám přišel jako zajímavá země, kde nikdo z nás ještě nebyl. To, jak zajímavá bude, se ale těžko tušit vůbec dalo… Na trase byla samozřejmě turistická ‚must-see‘, Hanoi, Ha Long a Sapa, ale ty se ukázaly jako klasické ‚turistické pasti‘ se vším, co k tomu patří a velmi rychle jsme je opouštěli. Zbytek země je ovšem naopak pole neorané, protože na vlastní pěst se mimo tyto oblasti vydává zřejmě jenom opravdové minimum návštěvníků. Nejzajímavější v tomto ohledu byla oblast na hranicích s Čínou, kam cizinec může jen se zvláštním povolením (ačkoli jeho získání není obtížné). Tam se nacházejí stovky kilometrů horských oblastí osídlených původními kmeny s tradičním způsobem života, takřka nedotknutého civilizací (pominu-li, že krojované dívky tasí ze záhybů barevných háčkovaných sukní iPhony s bravurou pistolníků). Obrovská území, kam se dá dostat pouze a jen na motorce a kde běloch je zřejmě stejným úkazem jako mimozemšťan. Samozřejmě, že zabloudit v takovéto krajině je pramalý problém, takže o zážitky nebyla nouze.“

Facebook Casablanky: facebook.com/casablanca.radiowave


Zobrazit místo Vietnam na větší mapě

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.