Jan Žďánský – Cesta na kole za východem slunce. To bylo něco!

24. listopad 2013

7. dubna 2013 odjel Jan Žďánský z Mladé Boleslavi na kole do Japonska. Po šesti měsících v pedálech svoji cestu zakončil tím, že viděl východ slunce z hory Fudži. Poznejte chlapíka, který překonal kyrgyzská horská sedla, stepi Mongolska i vlastní samotu a jezdil v průměru 100 km denně!

Zdálo se mi, že mi v cestovatelském životě něco chybí, řekl si Jan „Žďána” Žďánský a s koncem zimy vyjel z Mladé Boleslavi přes celou Asii do Japonska. Jeho cesta vedla přes Rusko a střední Asii do Mongolska s dvěma možnými variantami kontinentálního závěru – přes Čínu, nebo přes Rusko. Na konec dopadla ta druhá varianta, Honza popojel vlakem do Vladivostoku a přes Koreu se dostal do Japonska. Bylo to 14500 km na kole a k tomu několik tisíc kilometrů po Transsibiřské magistrále.

Cestoval s limitovaným rozpočtem, který se mimo jiné projevil na jeho jídelníčku. Mnoho zemí převrátilo jeho očekávání – Rusko ho odnaučilo korupci, Japonsko překvapilo technologickou „nedovybaveností“. V kontaktu s domovem byl mimo jiné díky zápiskům na svém blogu, Facebooku Road Towards Sunrise a taky díky videoblogu na YouTube.


„Tato cesta nevznikla kvůli cyklistickým rekordům či mé touze si každý den pořádně omačkat zadek. Vznikla kvůli touze cestovat, poznat něco nového, vidět věci a krajiny, které jsem znal jen z obrázků. A to naprosto a beze zbytku splnila. Kolo byla volba, výzva i zvědavost. A byla to dobrá volba, i když jsem o tom při sezení u krajnice, naprosto vyčerpaný a rozbolavělý, občas pochyboval,“ píše Žďána na svém webu www.zdana.cz.

Kde dostal nejvíc zabrat? Proč pro něj bylo Mongolsko nejtěžší etapa? Jaký byl závěrečný východ slunce na hoře Fudži? Kde nejčastěji kolo do kopce tlačil? Co jedl a s jakými se potkával lidmi? Jaké bude mít cesta v příští sezoně pokračování? Poslechněte si záznam živého vysílání a podívejte se taky na fotky!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.