Jakub Šedivý: Nejnebezpečnější řeka, kterou jsem kdy jel

16. březen 2014

100 km náročného vysokohorského treku s kajaky na zádech přes sedla přes 5000 metrů. 550 kilometrů extrémní divoké vody. 4440 metrů převýšení během sjezdu. 19 dní samoty na řece. 5 extrémních kajakářů ze 4 různých zemí… Jakub Šedivý v Casablance představuje sjezd nepálské řeky Langu Khola, přítoku řeky Karnálí.

Langu Khola teče v dříve nepřístupné oblasti horního Dolpa (kterou proslavila kniha Sněžný leopard). Vodáci si museli za pomoci nosičů všechno přinést přes vysokohorská sedla a pak vézt všechno potřebné v lodích a trávit noci ve vymraženém kaňonu řeky. „Když večer zapadlo slunce, teploty spadly na minus 20 stupňů a stalo se nám i to, že jsme se nestihli svléknout, mokrý neopren na nás zmrzll a nešel sundat,“ říká Jakub Šedivý.

Mezinárodní tým expedice kromě Jakuba Šedivého aka Kajmana tvořila respektovaná jména Ron Fischer (CH), Raphael Thiebaut (F), Stefan Pion (F) a Francesco Salvato (I). „Langu byla jedna veliká ‚sifonáda‘ v nádherném, skoro 100 kilometrů dlouhém nedostupném kaňonu,“ říká Jakub Šedivý. V korytě řeky byly obrovské balvany a mezi nimi se cedila voda. „V životě jsem asi nic náročnějšího a nebezpečnějšího nejel.“

Poslechněte si záznam vysílání a podívejte se na fotky!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.