Frič & Frič: Ze Slovenska do Austrálie jednou za život

7. květen 2014

Cyklistická cesta slovenských jmenovců Martina Friče a Martina Friče a Jany Jáchymové vedla přes půl světa – ze Slovenska do Austrálie. Trvala 394 dní.

„Koncem roku 2011 jsme si dali ruku na to, že v létě pojedeme na kole do Austrálie,“ říkají v Casablance oba Martinové. Očkování vynechali. Nová kola nekupovali. Pořídili si jen ruské, mongolské a čínské vízum a vyrazili. Po týdnu ve vlaku nasedli v Rusku na kola a projeli Mongolsko, Čínu, Laos, Kambodžu, Thajsko, Malajsii a Indonésii. Na Jávě kola prodali a koupili si staré motorky a jezdili na nich. Z bambusu si vyrobili nosiče na bagáž. Plán dostat se do Austrálie a tam si našetřit na cestu zpátky vyšel velmi těsně – do Austrálie přiletěli bez pracovního povolení a měli v kapse pouhých 50 australských dolarů. V září 2013, po 394 dnech cesty, se vrátili na Slovensko. „Měli jsme s sebou stany, kuchyň, kola, vlastní nohy a ruce, hlavy a jeden druhého,“ komentují to lakonicky.

Co všechno kamarádi ze Slovenského Grobu a Viničného zažili? Nebáli se na cestu vyrazit bez očkování? Jak se vyrovnávali s ponorkovou nemocí? Vedli si krásný deník plný zápisků, kreseb i vlepených památek. Co hlavně tvoří jeho náplň? Poslechněte si záznam vysílání, podívejte se na fotky z cesty i snímky deníku.

Martin Frič (ten ze Slovenského Grobu) fotil na cestě na kinofilm a má své stránky s další výtvarnou a fotografickou tvorbou zde: http://www.martinfric.sk/sk/

P.S.: Vysílání se uskutečnilo díky tipu od posluchače Pavola Kanoše. Díky! Vaše nápady a tipy pro Casablancu vítáme.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.