Jan Žďánský: Ze San Franciska do Mladé Boleslavi. Na kole kolem světa

20. říjen 2014

Jan Žďánský objel na kole svět. 7000 km přes Spojené státy ze San Franciska do New Yorku. Pak přeletěl Atlantik a dojel z Irska (přes Británii a Belgii a další státy) domů do Mladé Boleslavi. Navázal na svůj přejezd Asie (Mladá Boleslav–Japonsko) a objel na dva zátahy svět.

S plánováním to Honza nepřeháněl. „Věděl jsem, že chci vidět San Francisco, Yosemity a dojet do New Yorku,“ říká s tím, že celé vnitrozemí pak bylo už jen logickými spojnicemi se stovkami kilometrů po často rovných silnicích. Americkou část cesty absolvoval s parťákem. V New Yorku a Yosemitech se mu také hodně líbilo. Cesta mu zabrala přes 4 měsíce, po cestě také blogoval.

Americkou vstřícnost a pohostinnost si nemůžu vynachválit

Po horských sedlech v Coloradu vyrazil do rovin ve vnitrozemí. Oproti cestě přes Asii hodnotí svoje cestování jako komfort – jelo se po asfaltu s možností často dokupovat zásoby a využít i pohostinnosti Američanů. „Nikde jsem neměl problém, všichni nám chtěli pomoct, zajímali se, odkud jsme, a byli nesmírně vstřícní,“ pochvaluje si Honza.

Po přeletu z New Yorku do Irska už v cestě pokračoval sám. Vychutnal si irské pivo i Moherské útesy. Zažil zklamání z návštěvy Stonehenge a poté, co přistál ve Francii, už mířil co nejrychleji domů. Nasadil vysoké tempo, a tak domů do Mladé Boleslavi dojel pořádně zničený. „Jsem rád, že jsem doma. I když jsem cestoval relativně komfortně, mám rád pocit, že jsem si musel několik měsíců odříkat. A teď jsem zpátky v luxusu!“

03232697.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.