Hana Svobodová a Berly Daniel na Borneu chrání ohrožené želvy

23. leden 2015

Mladý česko-indonéský pár žije na Borneu a pomáhá tam chránit ohrožené želvy. Život v Indonésii, matriarchální islám, pláže, bornejská kuchyně a další témata plní další cestovatelský a outdoorový magazín Radia Wave.

„Od malička se zajímám o mořské želvy. Nepustilo mě to ani při studiu biologie na UK. V roce 2010 jsem odjela na rok studovat indonéštinu na Sumatru, protože jsem chtěla pomoct želvám v oblasti, kde jsou na tom nejhůř,“ vysvětluje Hana Svobodová.

Od roku 2012 jezdí Hana do oblasti Berau na Borneu, kde pracuje pro mezinárodní organizaci Turtle Foundation. Berau je osmé největší líhniště karet obrovských na světě. Její přítel Berly Daniel je Daják, člen kmene přímo z Bornea. Společně v Casablance mluvili o tom, jak to funguje česko-indonéskému páru, o indonéštině, kulinářských specialitách Bornea, zážitcích z muslimské Sumatry, kde se islám mísí s matriarchátem, a samozřejmě o mořských želvách.

Poslechněte si záznam vysílání a podívejte se na fotky!

Více informací o projektu na ochranu želv se můžete dozvědět na webu www.morskezelvy.cz.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.