Marika Višňová: Viděla jsem UFO v Chile, žraloky na Galapágách

24. únor 2015

„Snažím se cestovat co nejpomaleji,“ říká Marika Višňová o svých 10 měsících zážitků v Jižní Americe. Všechny z nich, jak říká, je potřeba obrátit v pozitivní zkušenost. I okradení.

Marika projela Brazílii, Argentinu, Chile (včetně Patagonie a Velikonočního ostrova), Bolívii, Peru a Ekvádor (včetně Galapág), než cestu zakončila na Kubě. V Chile na treku v jednom národním parku prý viděla UFO... Argentinci jí připadají namachrovanější než Chilané, které popisuje trochu jako pankáče. Peruánci a Bolivijci na ni působí smutně. Marika znamená ve španělštině „teplouš“, a tak si část cesty říkala Maria.

Na Velikonočním ostrově Marika strávila 6 týdnů, víc než v Brazílii. Našla si tam práci na farmě přes mezinárodní organizaci WWOOF. „Nejdřív jsem byla úplně hotová ze soch, ale pak už je člověk pravidelně potkává, takže už mu tak zvláštní nepřijdou.“ Velikonoční ostrov pro ni byl vítaným zpomalením a zastavením na cestě, na které se jinak snažila vyhýbat nejobvyklejším turistickým místům a pastem.

Poslechněte si záznam vysílání o bolivijských autobusech, strachu ze žraloků při šnorchlování na Galapágách, indiánské oslavě začátku srpna a dalších tématech. „Ještě chci vidět žraloka velrybího, hory v Nepálu, no a pak lvy v Africe a vlastně celou Zemi a doufám, že mě jednou vystřelí do vesmíru, a pak můžu v klidu umřít,“ uzavírá s úsměvem Marika.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.