Šárka Maroušková: Život v karenské části Barmy mě naučil rozeznávat různé druhy dešťů

15. duben 2015

Od července do listopadu, od dešťů do suchého období žila a pracovala v Barmě Šárka Maroušková. Bydlela ve Hpa-anu, hlavním městě etnika Karenů.

Šárka Maroušková se do Barmy vypravila na stáž GLEN, cestovala z Thajska po silnici, která je jednosměrná. Jeden den proudí provoz směrem k thajským hranicím a druhý den stojí a jede se v opačném směru. Zakotvila v městě Hpa-an, metropoli Karenského státu, kde učila na místní škole a podílela se na dalších projektech. Poslechněte si záznam vysílání a podívejte se na fotky!

Musela jsem si zvyknout, že nikdy neuschnu

„Místní s pravidelnými záplavami počítají jako se součástí života. Já jsem z nich ale měla dost respekt,“ říká Šárka o začátku svého pobytu v Barmě, který spadal ještě do období dešťů. „Myslím, že jsem byla pro místní i zdrojem zábavy, jak jsem byla věčně mokrá,“ usmívá se Šárka. „O deštích se mi i zdálo, protože takovou sílu deště jsem si dřív nedokázala ani představit.“

Po Barmě také cestovala a navštívila jak barmské pláže, tak památky, jako slavný Bagan (Pagan). Chutnala jí místní kuchyně i klidnější životní tempo. Zúčastnila se i některých lokálních obřadů. „Na většinu místních specifik jsem si dokázala zvyknout. Jediné, co pro mě bylo zvláštní, byla přítomnost vojáků,“ dodává Šárka Maroušková.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka