Červeňák a Řezníčková: Mistry ČR v autostopu jsme díky tomu, že chceme pořád zkoušet nové věci

16. červenec 2015

12 párů vyhodilo na krajnici stopařský palec a vydalo se na více než 4000 kilometrů dlouhou trasu z Prahy do Atén a zpět, aby soutěžilo o titul mistrů ČR ve stopování. Vítězi se stala dvojice, která moc neplánovala, ale jela nejkratší cestou, nejrychleji a přivezla si spoustu zážitků.

Cestou do Řecka museli soutěžící projet Rumunskem a Bulharskem a na cestě zpět přes Albánii, nebo Itálii. Měli nařízenou povinnou 9hodinovou přestávku a plnili úkoly – museli se vykoupat v moři, nechat si uvařit buď od nějakého řidiče, nebo v nějaké restauraci typické jídlo té dané země (a zapsat si recept), svézt se na koni nebo na oslovi, případně podojit krávu, ovci nebo kozu. To byl velký zážitek pro Janu. „Jsem městská slečinka,“ usmívá se při vyprávění o tom, jak v Řecku zápasila na jedné farmě při plnění tohoto úkolu.

Mezi nejsilnější momenty cesty počítají Honza Červeňák a Jana Řezníčková zastávku na březích Ohridského jezera, setkání s imigranty na kolech v Makedonii nebo svezení s některými řidiči.

„Česká republika a Řecko jsou na stopování nejhorší. V Albánii nám ale zastavila i dvě auta najednou,“ tvrdí čeští mistři v neobvyklé disciplíně, ve které se letos soutěžilo podruhé. „Obecně pro nás cesta zpět byla horší než cesta tam, což přičítáme povinnosti jet přes Albánii. Museli jsme jet po malých silnicích v Řecku (kde se blbě stopuje i na dálnici). Každý nás popovážel jen po pár kilometrech. Jak jsme dojeli k Pogradci v Albánii a opustili smolné Řecko, štěstí nám zase přálo,“ napsali Honza a Jana na blogu vedeném během závodu.
„Cestou zpátky jsem měla pocit, že Honzu zabiju,“ dodává se smíchem Jana k tématu narůstající únavy.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.