Viktorčina „Cesta tam“. 5 měsíců v Karpatech. Vlk, okradení, zážitky a jiný běh času

13. duben 2016

Cestovat s rozpočtem 1 euro na den není žádný med. I když jde člověk pěšky a neutrácí za dopravu. Viktorka Hlaváčková podnikla náročnou pouť ze Zlína až do rumunského Banátu. Její výprava je první etapou z chystané cesty kolem světa.

Nízkonákladově, pomalu, vlastními silami, nalehko, bez přesného plánu a tak dlouho, jak to bude dávat smysl, se rozhodla vyrazit do světa 25letá Viktorka Hlaváčková. Naplánovala si cestu celým karpatským obloukem s původním plánem vystoupit na nejvyšší vrcholy na Slovensku, na Ukrajině a v Rumunsku. Inspirovaly ji mj. Karpatské hry od spisovatele Miroslava Nevrlého, kultovní kniha českých a slovenských milovníků Rumunska.

03593829.jpeg

Když jsem dva dny nebloudila, už mi to přišlo, že to není ono

Na Ukrajině četla Hovory s T.G.M. V Rumunsku odbývala mužské návrhy snubním prstenem. Často bloudila. „Když jsem dva dny nebloudila, už mi to přišlo, že to není ono,“ usmívá se. Po cestě například potkala vlka, díky kterému si zkompletovala sestavu velkých evropských šelem, viděných na vlastní oči. Už dřív na svých toulkách totiž viděla medvěda a rysa. Viktorka šla bez stanu i vařiče, vařič jí ale na závěr cesty, v drsném podzimním počasí v rumunských horách, už začínal chybět... Fotek ze svojí cesty má málo, protože o foťák i kameru přišla. V cestě ale hodlá pokračovat z Banátu, kde přestala. „Půjdu někam směrem na Istanbul,“ plánuje volně. „A bylo by skvělé pak na seakajaku dopádlovat až někam do Antalye.“

Čas není lineární. Cítila jsem to jen jako pohyb v prostoru

Po cestě, jak říká, začala vnímat čas jinak. „Těžko se to vysvětluje, ale byla jsem si naprosto jistá, že není lineární,“ říká. O Karpatských hrách, bolestech sólo cesty, dobrodružství bez stanu, ale také o minimálním rozpočtu 1 euro na den vypráví v cestovatelské a outdoorové Casablance. Poslechněte si záznam.

O cestě se můžete víc dozvědět na Viktorčině webu anebo FB stránkách.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.