Matěj Balga: Na kole kolem světa, pořád na východ. 16.000 km a dálky pořád volají

2. květen 2016

V říjnu 2014 v Hodoníně nasedl na kolo a rozjel se do světa. Chtěl získat zpět ztracenou lásku tím, že za přítelkyní dojede do Jižní Koreje. Pak ale upravil kurz na Čínu a začal žít svůj život na cestě. Po severoamerickém dobrodružství právě teď opouští Panamu a bojuje o Jižní Ameriku.

Na cestu se Matěj Balga vydal navzdory obtížné střevní Crohnově chorobě. Přes Balkán před koncem roku 2014 došlapal do turecké Ankary. Zimu strávil v Íránu, kde jezdil liduprázdnými pouštěmi. A místní lidi označuje v rozhovoru pro Casablancu za nejpohostinnější na světě. Pak svedl pětidenní závod s tranzitním vízem přes Turkmenistán, potácel se na prahu alkoholismu v Uzbekistánu, přejel kyrgyzskou část Pamir Highway v –15 stupních Celsia – poprvé se cítil blízko smrti – a na druhé straně hor se pro změnu pekl ve čtyřicetistupňových vedrech v poušti Taklamakan. Když mu došly peníze, pracoval v baru v čínském městě Hefei.

I, Cycleast

„Když jsem konečně dosáhl východního konce Asie, jak jsem si to naplánoval, zjistil jsem, že chci ještě pokračovat.“ A tak přeletěl na Aljašku. „V září se mi na druhý pokus podařilo dostat se do ‚Magického autobusu 142‘ Chrise McCandlesse a přespat tam, což se ukázalo být asi největším bodem zvratu, po kterém už jsem přestal tak úplně tápat a moje cestování dostalo trochu jiný rozměr, který se ale stále snažím popsat,“ říká Matěj, který o prožitcích na své cestě vypráví na blogu I, Cycleast. „Chci, aby ti, co budou blog číst, pocítili taky volání dálek a pocit, že všechno je možné. Že svět je pořád to romantické místo, jak ho popisovali Zikmund a Hanzelka a jak ho známe z pohádek třeba o ruských bohatýrech. Blog je z celé cesty pro mě to nejdůležitější a chtěl bych z něho vydat knihu.“

03619711.jpeg

Darién Gap a Amazonie na lodi

Po Panamericaně na podzim pokračoval do San Franciska, kde mu opět došly peníze. Nakonec dostal nabídku z kanadského Vancouveru a strávil zimu tam a živil se prací online. (Matěj je absolvent bakalářského studia kybernetiky na ČVUT.) Během 3 měsíců si naplánoval svoje velké amazonské dobrodružství. Začal v mexickém Cancúnu a jel na jih do Panamy, kde končí silnice a ztrácí se v bažinaté džungli provincie Darién. „Rozhodl jsem se to do Kolumbie objet po moři – vezu si na kole nafukovací raft, se kterým bych měl v dubnu do Kolumbie dopádlovat. Skrz Venezuelu se chci dostat do Amazonie, a jakmile to bude možné, znovu se nalodit a propádlovat skrz amazonský říční systém až k Atlantiku.“

Casablanca o cestě, kterou má Matěj za sebou, o (zlých) snech, stesku, ostrých jihoamerických plánech i literárních inspiracích vznikla na telefonické lince Panama–Praha. Poslechněte si ji! Sledovat další Matějovu cestu můžete taky na Facebooku.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.