Jak se dýchá, rapuje a hledá budoucnost v Kibeře, jednom z největších afrických slumů

25. říjen 2016

Eva Krutílková už prožila víc než rok svého života v jednom z největších afrických slumů. Martin Páv tam byl – stejně jako v celé Africe – poprvé. Jak prožívali africkou realitu filmař a rozvojová pracovnice, kteří se dali dohromady na natáčení filmu Příběhy z Kibery?

Kibera je s populací cca 1 milionu lidí jeden z největších slumů v Africe, je součástí keňského hlavního města Nairobi a má rozlohu 2,5 km². Průměrná doba, za kterou dojde v Keni k okradení cizince po opuštění letiště, je prý 30 minut. České velvyslanectví doporučuje se Kibeře úplně vyhnout. Český štáb filmu Příběhy z Kibery se ubytoval v oprýskaném domku na kraji slumu, kde z toalety rostl osekaný strom, a strávil tam 2 měsíce.

„Po dvou měsících na místě jsem docenil ani ne tak vymoženosti jako teplá voda nebo záchodové prkénko, jako spíš čistý vzduch, který tady doma dýcháme,“ říká Martin. Hned druhý den v Kibeře se mu stalo, že se mu opilý muž na ulici snažil strhnout batoh s tím, že má hlad a že batoh chce. Byl z toho vyděšený, ale později už se na to prý dokázal podívat jako na zoufalý čin někoho, kdo žije v bídě a vidí ve slumu bílého člověka.

„Rýže, hrách, fazole nebo pečené banány tvoří základ běžného jídla. Jeden oběd vyjde na 12 korun, s masem potom na 34, to si ale nemůže dovolit každý. Nic se neodřezává. Jí se i chrupavky, tlusté maso a vysává morek. Po 6 týdnech dokážu v pořádku sníst to, z čeho bych se dřív pozvracel do talíře,“ poznamenal Martin na facebooku vznikajícího filmu.

03729834.jpeg

Deprese nebo radostná chudoba? Hledání skutečné povahy Kibery

„Rozhodli jsme se Kiberu pojmout spíš z té pozitivní stránky. Vyhledávali jsme hlavně lidi, kteří se nevzdávají. Ale nechtěli jsme vykreslit ani opačný stereotyp lidí, kteří jsou tak chudí, že nemají nic a nemají tím pádem ani žádné starosti, a tak jsou šťastní,“ říkají Eva a Martin.

„Když se člověk po čtrnácti dnech v Kibeře ocitne mezi výškovými budovami, kde je vše čisté a organizované, působí to zvláštně. Snažili jsme se zorientovat a prohlédnout si něco zajímavého, z procházky se však stalo pouze bezcílné toulání, kdy člověk neustále střežil svoji peněženku. Až po návratu do Kibery jsme se opět cítili přirozeně,“ napsali členové štábu na facebooku filmu.

„Slum se bude pravděpodobně redukovat, je to součástí plánu keňské vlády. Ale pokud se nebudou řešit příčiny stavu, zvlášť na venkově, slumová kultura a kultura chudoby zůstane. Život ve slumu je levný,“ dodává Eva Krutílková.

03729843.jpeg

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.