Lezecký superman Adam Ondra: Mezi horolezci je víc sympatických, čestných a hodných lidí než ve zbytku populace

11. prosinec 2016

Špičku současného lezení si nejde představit bez Čecha Adama Ondry. Nejen o úžasném osmidenním přelezu extrémně těžké Dawn Wall v Yosemitech, ale také o „9c“ alias posouvání hranic lidských možností v Norsku, ve Španělsku a v Moravském krasu mluvíme s Adamem v cestovatelské a outdoorové Casablance.

Jak vypadá fráze o posouvání lidských možností v praxi? Můžete to sledovat krok za krokem u českého sportovního lezce Adama Ondry.

V Paříži letos obhájil titul mistra světa ve sportovním lezení na obtížnost a stříbrnou medaili přidal v boulderingu. Byl opět vyhlášený Horolezcem roku za svoje výkony v alpské Frankenjuře (cesta Hyper Finale 9a+) a je nominovaný na Sportovce roku. Jako druhý člověk na světě dokončil volný přelez 32délkové Dawn Wall na slavné hoře El Capitan v Yosemitech, mekce bigwallového lezení. V norském Flatangeru už pracuje jako první člověk na světě na vylezení obtížnosti klasifikované 9c. Uvažuje o tom, že vyzkouší nejtěžší stěny světa také ve vyšších nadmořských výškách – v Patagonii nebo Karákoramu.

„Cítím zodpovědnost“

Ve svých 23 letech už je vzorem mnoha starším i mladším kolegům. „Cítím zodpovědnost,“ přiznává Adam v rozhovoru pro cestovatelský magazín Radia Wave. V době, kdy se lezení brzy stane olympijským sportem, je to potřeba.

03760235.jpeg

„Doufám, že nejsem jen naivní, když si myslím, že mezi horolezci je víc sympatických, čestných a hodných lidí než ve zbytku populace,“ říká Adam o prostředí, ve kterém se pohybuje. Chcete-li si poslechnout víc o Adamových začátcích a rodinných lezeckých kořenech, pusťte si 5 let starou Casablanku, kterou jsme vysílali těsně před jeho osmnáctinami.

Sympatický terminátor světového lezení prošoupe 16 párů lezeček ročně

Lezec, který se pro svoji dráhu rozhodl už v 6 letech, je dnes předmětem intenzivního zájmu světových médií, ale přitom zůstává svůj. Drží se přirozené horolezecké etiky a vystupuje pořád sympaticky skromně. Nezapomíná ani na domácí terény. Díky cestě Vasil Vasil (9b+) v moravském Sloupu je Česko teprve třetí stát, ve kterém tak obtížná cesta existuje. Po norské 9b+ s názvem Change a španělské La Dura Dura se mapa nejobtížnějších cest světa rozrostla právě o Vasila. Za rok prošoupe 16 párů lezeček (lezeckých bot) a na stěnu, jako je Dawn Wall, si vzal pro jistotu 10 párů.

Poslechněte si celý rozhovor!

03760234.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio