Češi na vrcholu Cho Oyu

3. červenec 2006

Češi úspěšně dobyli vrchol Cho Oyu. Expedice splnila většinu svých cílů a zapsala se mezi nejúspěšnější české horolezecké akce v Himáláji. V nedělní Casablance byli hosty její členové horský vůdce Milan Wlasák a česká reprezentantka ve skialpinismu Alice Korbová. POSLECHNĚTE SI: Záznam pořadu

Nedělní pořad o cestování Casablanca se tentokrát v parných dnech vydal do mrazivých Himalájí. Po celý měsíc pobytu se expedice pohybovala v táboře, který byl umístěn ve výšce 5700 m.n.m. Jak její členové říkají, "Tyrkysová bohyně nám povolila vystoupat až na samotný vrchol, který je ve výšce 8201 m.n.m."
Tyrkysová bohyně, tak se himalájské hoře Cho Oyo, jedné z méně známých tisícovek v tibetštině přezdívá. Soustavný trénink pro výstup prý není potřeba, ale na spoustu věcí se připravit nelze. Při sestupu z Cho Oyu se jedna ze skupin málem nevrátila celá. Se zdravotními následky se někteří členové vypořádávají ještě v tento dnech. V rozhovoru se dozvíte nejen vše o expedici, ale i o boji na daleké krásné hoře Cho Oyu.

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.