Krásy Altaje a ostřejší diskuse

23. září 2010

Tuto Casablanku jsme věnovali Altaji. Tenhle zachovalý a odlehlý kout Ruské federace plný vysokých hor a hlubokých lesů se v ČR připomněl plánem jedné expedice na pojmenování jednoho z místních horských vrcholů jménem Járy Cimrmana. POSLECHNĚTE SI: Casablancu nejen o Altaji

Diskuse mezi hosty, Stanislavem Krupařem, Michalem Absolonem a Radkem Jarošem na téma této expedice byla ovšem poněkud ostřejší. Oba prvně jmenovaní hosté mají k expedici od počátku značné výhrady, jeden z nejznámějších a nejuznávanějších špičkových českých horolezců Radek Jaroš (mj. Mount Everest, Kanchenjunga a plánovaná K2) akci Altaj Cimrman jako její účastník hájil.

Stanislav Krupař prozradil, co vede Altajce ke znovuobrození šamanismu, pouštěli jsme si novou altajskou muziku tradičního ražení (Altai Kai a další kapely) a bavili jsme se o tom, jak tamější lidí vnímají hrdelní zpěv, jestli jim to zní stejně jako Evropanovi. Ukázky z několika sibiřských fotoreportáží Stanislava Krupaře najdete na jeho stránkách. O plánech na cimrmanovskou expedici se můžete přesvědčit zde.

Argumenty těch, kteří proti ní protestují, se shromaždují (například) zde: http://www.altajcimrman.ic.cz/. (Výhrady publikovali někteří autoři i na www.horyinfo.cz, www.horydoly.cz nebo v Lidových novinách.

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio