Surya podruhé

17. prosinec 2007

Hosty cestovatelského a outdoorového magazínu byli Gabriela Lágnerová a Michal Kodym, kteří se podílejí na projektu Surya, jehož cílem je rozjet vyučování v ekologické škole, stavěné v himálajské vesnici Kargyak (v Ladakhu). Tento projekt sleduje Casablanca dlouhodobě, navázali jsme na vydání pořadu ze začátku roku 2007, tehdy o rozjezdu stavby mluvili koordinátor Jaroslav Pecháček a autor stavebního projektu školy Jan Tilinger.

Mluvili jsme např. o (nejen fyzickém) nasazení, které je k takovému projektu potřeba, o životě ve vesnici 4200 m. n. m., o úplatcích na indických úřadech (hotově i v naturáliích...) a hráli jsme muziku z kompilace Spirit of India.

Hosté: Gabriela Lágnerová vystudovala obor indologie na FF UK v Praze a překládá z hindštiny a angličtiny. V roce 2006 spoluzakladatelka Občanského sdružení Surya. Spolu s místním zástupcem Tennamem vybrala vesnici Kargyak a nyní zabezpečuje trvalost vztahů s vesničany, sousedními školami a místními úřady. Provedla průzkum oblasti a je znalá vládních, soukromých i klášterních školských zařízení. V létě 2006 vedla první letní školu v Kargyaku

Michal Kodym je student tropů a subtropů na Zemědělské univerzitě v Praze. Zkoumá oblast himalájského údolí Zanskar a možnosti pěstování nových plodin, využití medicinálních rostlin a způsoby zalesňování. V létě 2006 vedl stavbu prvního experimentálního skleníku ve vesnici.
(Převzato z www.surya.cz)

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.