Neobjevené podzemí Evropy

18. srpen 2008

Hostem dalšího dílu Casablanky, cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave byl Tomáš Roth, který se svými (nejen brněnskými) kolegy jeskyňáři hledá nové podzemní prostory ve slovinské Kačné jamě (Hadí jeskyni).

Kačna jama leží v oblasti klasického Krasu jižního Slovinska, zatím ví o jejích 2,5 km čtverečních a 13 kilometrech chodeb. Mezi sutí lze i v dnešních dnech docela snadno nalézt lidské ostatky ze světových válek a výzkum je extrémně náročný kvůli velikému riziku rychlého zatopení celého systému chodeb během dešťů. Během čtyř výprav roku 2007 bylo objeveno a zdokumentováno víc jak půl kilometru nových chodem, dómů a galerií. Tomáš Roth říká, že je reálná šance na objevení dalších 30 km chodeb!

V Casablance jsme přiblížili nejen základní dispozice jeskyně a potenciál a historie objevování a průběh expedic Zmrzloš Strike - Speed Strike - Hot Strike, ale také Slovinsko "nad zemí", povodňová rizika průzkumu, specifika tamějšího krasu a následující expediční plány.

Podrobnosti jsou k nalezení na webu plánivské jeskyňářské skupiny plánivské jeskyňářské skupiny.

Pořad doprovázela moderní slovinská muzika, elektronická (The Stroj - Transslovenian Express, Melodrom) kytarová (Siddharta) i písničkáři Magnifico a Zoran Predin.

Seznam míst, která musíte coby turisté (podle Slovinců samotných) vidět, najdete zde. Na seznamu je pochopitelně i několik jeskyní, nejen v pořadu zmiňovaná a nejznámější Postojna jama.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.