Mangrovové pralesy na Borneu

28. červenec 2009

Přírodovědec Stanislav Lhota se opakovaně vrací na Borneo, kde se věnuje ochraně a výzkumu tamních ekosystémů, především ohrožených mangrovů a opičích populací. A přiváží si odtud také silné příběhy a zajímavé paradoxy. O nich jsme mluvili v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave v neděli 26.7.2009.

Primatolog Stanislav Lhota je výzkumným pracovníkem Zoologické zahrady v Ústí nad Labem a také odborným pracovníkem na Katedře zoologie Biologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Jak vypadá přírodovědecký výzkum na východě Bornea, kde jsou pobřežní pralesy zaplavované slanou mořskou vodou a žije tu řada endemitních druhů včetně dobře rozpoznatelného kahau nosatého? S čím vším se Čech v této oblasti musí potýkat a jak moc se podnebí liší od českého léta 2009? Před další cestou na Borneo na tyto otázky Stanislav Lhota odpovídal v cestovatelské Casablance.

Pořady včetně hudby si můžete poslechnout v našem Jukeboxu.

Podívejte se také na Facebook pořadu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.