Arménie a arménské tradice

3. leden 2010

Cestovatelský a outdoorový magazín Radia Wave se první lednovou neděli po nedávném výletu do Gruzie opět vrátil na Kavkaz. Tentokrát byli hosty Jan Vyškovský a Arméni Lela Mnejan a Vano Dadojan. Řeč šla za doprovodu tradiční arménské muziky o Jerevanu, nejsvětějším místě Arménů Ečmiadzinu, klášterech, diaspoře, o jezeře Sevan i arménských řemeslech.

Lela Mnejan a Vano Dadojan přiblížili nejenom arménské památky a svůj přístup k tradičním řemeslům v rámci svého sdružení Kenats Tun, ale také popsali své rodné městečko na břehu Sevanu. Jan Vyškovský srovnával arménský a český humor, potažmo přístup k životu a postsocialistickou zkušenost.

Aktualizace, únor 2011: Posluchačka Armine Artouni nám k pořadu napsala několik oprav a upřesnění, za která děkujeme:
Z e-mailu vybíráme O tom, že by Arméni tvrdili, že Agassi je Armén, jsem slyšela poprvé ve Vašem pořadu. Naopak se stále připomíná, že otec byl íránským reprezentantem v boxu. Říká se však, že Agassiho babička byla Arménka, což je možné, protože v Íránu žila velká a respektovaná arménská menšina (a je fakt, že Agassi má spíše "arménské" než "perské" oči :-) A Charles Aznavour se narodil ve Francii, nikoli v Gruzii, jak v pořadu zaznělo. Dokonce ve své autobiografii pěkně popisuje, jak přišel ke jménu Charles: "Jaké mu chcete dát jméno? Šachnur? Jakže, Šachnur? Na ošetřovatelku, která už nevěděla, kam dřív skočit, toho bylo moc. Dobrá, Charles, vyhovuje vám? To je přece jen civilizovanější... Taková klika! Kdyby to ta ošetřovatelka dneska věděla, ještě by po mně za mé jméno chtěla autorská práva, další daň navíc! Uf! Unikl jsem o vlásek." Tak to jen do budoucna, kdybyste zase chystali nějaký pěkný pořad o Arménii. Hlavně neberte můj mail jako nějakou "prudu", je opravdu jen přátelským upozorněním :-)"

Díky za postřeh a pozorný poslech! Vaše e-maily k pořadu posílejte na e-mail casablanca@rozhlas.cz!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.