Geocaching

8. únor 2010

Cestovatelský a outdoorový magazín Radia Wave Casablanca se v neděli 7. února 2010 mozaikou několika rozhovorů věnoval geocachingu. Ze záznamu vysílání se dozvíte například to, jak začínala nejzkušenější česká geocacherka Atlaska, jak aktivní jsou geocacheři neboli kačeři neboli keškaři např. na Plzeňsku.

Co říkají zástupci KRNAPu a Národního parku Šumava na to, že hledání skrytých pokladů s pomocí GPS je v Česku dnes už velmi oblíbenou zábavou, nebo co má společného lýkožrout se šumavskou multikeší?

Největší prostor dostala ve vysílání nejzkušenější česka geocacherka Atlaska, také autorka textů pro webový magazín www.poklady.com. Tahle dáma má na kontě skoro 3000 keší a stejně tolik zážitků - z Česka i ze zahraničí, z měst i hor, ze společných skupinových odlovů i samostatných výprav.

V Casablance jsme také věnovali prostor zástupcům národních parků - šumavskému a krkonošskému. S Lucií Dvořákovou a Michalem Skalkou jsme mluvili o tom, jak národní parky přistupují k tomu, že si na jejich území lidé skrývají keše a co si sami lidé ze správ národních parků myslí o geocachingu.

A s Jakubem Bartošem jsme za geocachingem vyrazili na Plzeňsko. Jak začínal geocacher z tohoto regionu, jakou nápaditou městskou keš ulovil a jaké má plány? Poslechněte si i třetí rozhovor, mapující "krajinu českého geocachingu"...

Geocaching je aktivita na pomezí outdoorové hry a turistiky. Jde o skrývání a hledání schránek nazývaných cache (keše) v krajině a navigaci k nim za pomoci souřadnic GPS. Cache samotná bývá vodovzdorná, většinou plastová schránka a obsahuje různé předměty, téměř vždy ale logbook, tedy notýsek, svědčící o tom, komu se kdy podařilo cache najít. V keších je možné nalézt i speciální trasovatelné předměty, hlavně geocoin - speciální mince s unikátním identifikačním kódem. Po objevení cache, zapsání se do logbooku a případné výměně obsahu nálezce cache znovu schová a zamaskuje. Podstata hry tímpádem nespočívá v nějaké odměně, ale v navigování, hledání a poznání nových, zajímavých míst. Geocaching vznikl bezprostředně poté, co 1. května roku 2000 Spojené státy odstranily umělou odchylku, přidávanou do signálu GPS, a zlepšila se tak přesnost tohoto navigačního systému pro obyčejné civilní uživatele z desítek až stovek na několik metrů.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.