Goa, Bombaj, západní pobřeží Indie...

24. květen 2010

V Indii se snad ještě víc než jinde obnažuje zásadní volba – buď lze zvolit místní rytmus a vidět méně věcí intenzivněji na méně místech, nebo lze stihnout průlet větším počtem míst. Poslechněte si rozhovor s člověkem, který zvolil druhou možnost. Cestoval sám po západním pobřeží Indického poloostrova, fotil a poznával. Hostem Casabanky byl v neděli 23. května 2010 David Blažek.

Do Indie by měl jet každý, tvrdil v pořadu Casablanca v roce 2009 geolog a esejista Václav Cílek. Dá se na indickém západním pobřeží přijít ke zkušenostem, které by dovolily takhle generalizovat?
Jak se hledá ubytování v Bombaji? Podle čeho vybrat čtvrť a jak je město vůbec členěné? Jakou barvu mají bombajské taxíky? O čem si lze v Indii číst v novinách? Jakou atmosféru má dnes Goa? (Co tu zbylo z hippies a co z Portugalců?) Jak na Davida Blažka působila podstatně méně navštěvovaná místa – religiózní Nasik, evropsky uspěchané Pune a rybářská vesnice Murud?

Pořad doprovázela nejznámější jména world music, působící na poli fúzí tradičního indického soundu a elektroniky - Punjabi MC's, Asian Dub Foundation, Trilok Gurtu, Loop Guru a další...

Pochopitelně nešlo o první Casablanku, kterou jsme věnovali Indii: hosty na různá indická témata už byli režisér a milovník Bollywoodu Radim Špaček nebo Jan Rutsch, doktor Centra cestovní medicíny (záznam zde). Standa Miller podnikl cestu do Indie ekoautem, přiblížili jsme expedici pátrající po romských indických kořenech, stavbu školy v indickém himálajském Zanskaru (záznam vysílání a fotogalerie zde) a přiblížili jsme i rozsáhlé víceměsíční asijské expedice, které před Indii také vedly, např. výpravu Karla Wolfa.

Facebook pořadu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.