Zohýbané fejetony: Adrenalinové sporty

12. červenec 2010

Outdoorové aktivity jsou často spojovány s výrazem adrenalinové. Málokdo si uvědomuje, o jak velký nesmysl jde. Existují dva způsoby, jak prodloužit životnost člověka. Jedním je udržet se při životě co nejdéle, druhým je zvýšit rychlost prožívání. To, jak člověk subjektivně prožívá určitý časový úsek, závisí na rychlosti s jakou zpracovává informace.

Pokud se budeme udržovat při životě spíše jadernými (rychlými) než chemickými (pomalými) procesy, pak i množství vjemů za určitou jednotku času bude mnohonásobně vyšší. Nic proti tomu. Má to však jeden háček – čím je zpracování rychlejší, tím více energie ve velmi krátkém časovém úseku je třeba vydat. V konečném důsledku dojde k rychlému vyčerpání energetických zdrojů a člověk na jaderný pohon by si musel naordinovat minimálně zimní spánek, aby se užitečná energie potřebná pro další plnohodnotné žití znovu nashromáždila.

Co se týká aktivit, které provozujeme, pak ti, co vyhledávají adrenalinové situace, tedy takové, co vyšponují jejich smysly k prasknutí během chvilky, jsou právě těmi bytostmi na jaderný pohon. Kdo si však v současném hektickém světě může dovolit „zimní spánek“? Z toho lze vyvodit závěr, že dřív nebo později může dojít ke kolapsu organismu, ne-li ke smrti, která je na pozadí každé skutečně adrenalinové situace. Zdá se tedy, že – udržet se naživu co nejdéle je tou rozumnější volbou. Za postupným uvolňováním energie a pomalejším zpracováváním informací s touto variantou spojeným, bychom si mohli představit získávání zkušeností a zvyšování fyzické i psychické kondice, což je jistě velkou devizou pro udržení života, a bez nutnosti devastace organismu.

Zkuste si představit kvantovou částici uvězněnou na dně mezi dvěma kopci (dvě silová pole). I přesto, že si umí vypůjčit energii k přelezení kopce, nebude se s tím částice zatěžovat a jednoduše se kopcem protuneluje, zkrátí si cestu. Tak nějak si představuji „vyznavače adrenalinu“. Ke svému uspokojení používají jakýsi urychlovač. Rychlost prožitku je zde ovšem přímo úměrná délce trvání příjemného pocitu a leckdy i života. Z mého pohledu už to není to pravé outdoorové, protože příroda se zde dostává na vedlejší kolej (za pár vteřin volného pádu nebo superrychlého sjezdu se určitě nestíhám kochat), a to myslím není ono – outdoor by bez přírody přece nebyl.

Ve světle této teorie se domnívám, že smysluplnějším je prožívání aktivity směřované k životu (kdo by stál o opak), tedy tam, kde je maximální adrenalin zasunut do šuplíku s nálepkou „rezerva“ pro nouzové situace. Negativného stresu má člověk dostatek v běžném denním rituálu, takže v přírodě bychom asi raději měli hledat endorfiny, „hormony dobré nálady“.

Autorka je redaktorkou serveru Outdoorguide


autor: Dana Jakoubková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.