83letý Chrudoš Fiala: Cestoval bych ještě víc. Jen mít prachy...

4. srpen 2014

Nejstarší člověk, který kdy vylezl na vrchol Kilimandžára, připravuje s kamarády výlet na Srí Lanku a sní o Antarktidě.

Příbramský rodák Chrudoš Fiala do sametové revoluce mohl cestovat jen po východním bloku. Jezdil na kole a stopoval po té části Evropy, která mu byla dostupná. Slovensko, Maďarsko, Mazurská jezera v Polsku... Po pádu železné opony se mu změnil život. Byl např. v Severní Americe, Mexiku, Skotsku, Tibetu, Singapuru, Asii, Austrálii a v 79 letech vylezl jako nejstarší člověk na Kilimandžáro. Ve výšce 5895 metrů tam překonal svůj vlastní výškový rekord z Himálaje a And.

Sázím Sportku. Chci totiž do Antarktidy

Cestuje na vlastní pěst, tedy bez cestovek. „Nebojím se toho. Ve všech těch zemích, které jsem navštívil, jsem se cítil dobře. Zjistil jsem, že všude žijí dobří lidé, kteří jsou ochotní vám kdykoli pomoct a poradit,“ dodává. Chrudoš Fiala sní o tom, že by se mu podařilo vydělat si na výlet do Antarktidy.

Zdař bůh!

„Každý den ráno, kromě neděle, chodím plavat. A také jezdím na kole, ročně najezdím 3000 až 3500 kilometrů,“ popisuje Chrudoš Fiala svůj recept na vitalitu, i když s úsměvem dodává, že namísto sportu v mládí dost pil a kouřil. Jeho dalším koníčkem je hornický spolek Prokop, kterému starostuje.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.