Osobnost českého horolezectví: Adam Ondra

26. leden 2011

Za pár dní mu bude 18 let, říká o něm kalendář. „Mimozemšťan, úplně jiná výkonnostní třída,“ říkají o něm jiní lezci. Adam Ondra totiž kraluje nejen českému lezení. Svým „flash“ stylem, rychlým a lehkým lezením, si celkem pravidelně připisuje na své konto lezecké cesty, které jsou pro jiné těžko dostižným cílem.

S Adamem jsme v rozhovoru v Casablance probrali jeho začátky a jeho cestu k lezení, přezdívku Dipsy, sytém tréninku, nejcennější „úlovky“ a cenné tituly, „rodný“ Moravský Kras, expediční výjezdy za lezením např. na Madagaskar (vylezena cesta Tough Enough aj.), oblíbené disciplíny (Adam se koncentruje na skalní jedno- i vícedélkové lezení, expedice do ledu a vysokohorská prostředí nechává stranou) ale také to, jestli mu lezení přináší v životě nějaká omezení a jak to všechno zvládá skloubit se školou.

Adamův lezecký deníček je na serveru Lezec.cz.

Adam Ondra se narodil 5. února 1993 v Brně. Díky rodičům se již v dětství často dostal do skal. V šesti letech začal lézt naplno a známí začali Adamovým rodičům doporučovat, aby kluka přihlásili na nějaké závody. Již ve třinácti letech se přelezem cesty o obtížnosti 9a (11 UIAA) zařazuje mezi nejlepší světové lezce a poutá pozornost lezců z celého světa. Na juniorské závodní scéně Adam od svých 11 do 16 let nemá konkurenci, je trojnásobným juniorským mistrem světa. V roce 2009 může konečně závodit s dospělými. Ve svém prvním závodě, na MS v Číně, získává trochu smolné 2. místo. Chuť si spravuje ve Světovém Poháru v lezení na obtížnost 2009, který vyhrává. Totéž opakuje v roce 2010 vítězstvím ve SP v boulderingu... O Adamových výkonech se připravuje film.

02243023.jpeg

Casabanca na Facebooku.

Podívejte se na některé z mnoha ukázek Adamova lezení:



autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.