Petr Novotný: Seakajaking

22. srpen 2011

Seakajak neboli mořský kajak byl hlavním tématem Casablanky, ve které jsme jako hosta přivítali Petra „Gándhího“ Novotného, výborného českého kajakáře, cestovatele a také ředitele jedné z českých cestovních kanceláří. V českých podmínkách je jedním z nejvýraznějších průkopníků mořského kajaku.

Jaké pocity má kajakář, když se v jeho blízkosti vynoří největší savec naší planety plejtvák myšok? Jak se kajakář vyloďuje za rozbouřených mořských vln?

Mluvili jsme o expedicích na Island ke grónským břehům, ale zmínili také průkopníky jako Oskar Speck, který pádloval mezi lety 1932 a 1939 z Německa do Austrálie nebo „důchodce“ Aleksandera Dobu, který pádloval z Dakaru do Brazílie, a protože mu to sedlo, pokračoval pak ještě do New Yorku. Na druhou stranu jsme probírali také tradiční, pohodovější destinace vhodné pro mořské kajaky (Jadran, Sardinie atd.) a mluvili jsme o seakajacích obecně - o jejich vlastnostech, konstrukci, bezpečnosti a podobně.

Petr Novotný je bývalý závodník na divoké vodě (USK Praha, Dukla Brandýs), mezinárodní instruktor raftingu a kanoistiky IRF trip leader. Pracuje jako ředitel CK Adventura, fotografuje a napsal více než 200 cestovatelských a outdoorových článků do řady periodik v ČR). Je to také organizátor a popularizátor výprav na mořských kajacích (mimo jiné I. česká výprava na Island 2002, Grónsko 2010 a dále řada dalších – a většinou historicky prvních – výprav do oblastí Skagerak, Stocholm skargard, Aland – Švédsko, Sardinie, Korsika, Kykladské souostroví - Řecko, Kostarika, Panama, Tasmánie, Madeira).

02416176.jpeg

Facebook pořadu
Casablanca - cestovatelský a outdoorový magazín každou neděli od 11 do 12 hodin dopoledne na Radiu Wave

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.