Rudolf Krautschneider: Česká mořeplavecká legenda

21. září 2011

Člověk, který několikrát obeplul svět. Mořeplavecká legenda z Ústí nad Orlicí. Majitel vlastnoručně postavené kopie Magalhaesovy lodi. Očitý svědek a jediný neutrální účastník Falklandské války. Svérázný spisovatel. Dřevorubec.

Exkluzivní a velmi obsáhlý rozhovor Rudy Krautschneidera jsme rozdělili do dvou po sobě jdoucích dílů vysílání Casablanky.

První díl (o Tasmánii, Falklandách, stavbě lodí, vodě prýštící do lodi uprostřed Tichého oceánu, ale i literárních klasicích a dalších tématech) proběhl v neděli 25. září.

V druhém dílu byla řeč např. o nejnehostinějších ostrovech světa, Maorech, nedostudované základní škole a svojském samovzdělávání se sfalšovaným indexem.

ONLINE BONUS: V něm si můžete poslechnout to, co se z opravdu obsáhlého rozhovoru nevešlo do vysílání!

Rudolf Krautschneider (*1943 ve Vídni) je český spisovatel, námořník a dobrodruh. Jeho základním heslem je, že „na moři je ten, kdo tam chce být“. Postavil několik lodí, plavil se po všech světových mořích. S první lodí Vela doplul v roce 1976 na Shetlandy. O tři roky později s novou jachtou Polka na Špicberky a v létech 1981 - 1983 na Falklandy. Další lodí byla Polárka, na které absolvoval spolu se dvěma kamarády plavbu kolem Antarktidy. Zatím poslední a jeho největší lodí je replika Magalhaesovy Victorie, pevné dřevěné plachetnice typu „karaka“ z počátku 16. století, která obeplula svět. Od roku 1994 začal vozit na „suché“ plavby lidi, kteří chtěli odvyknout závislosti na drogách, a děti z dětských domovů. Zapojil se také do budování dětských domovů rodinného typu. Tvrdí, že chudý není nikdo, kdo má ledničku. Sám říká, že žije jako nuzák a cestuje jako král. V knize Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka píše, že kvůli plavbě Polárky obě jeho dcery prodaly domy a přestěhovaly se, aby se plavbu podařilo realizovat.
Rudolf Krautschneider napsal zhruba desítku knih a natočil několik dokumentárních filmů.
Živí se jako dřevorubec, pracoval v dolech. Vzdělání ukončil v sedmé třídě.

Replika Magalhaesovy Victorie mořeplavce Rudolfa Krautschneidera

Odkazy:
Stránky Rudy Krautschneidera
Významné české plavby včetně Krautschneiderových najdete vypsané na stránkách České asociace námořního jachtingu
Dokument Rozhoupaný svět Rudolfa Krautschneidera

autor: Pavel Sladký
Spustit audio