Albert Fikáček chce napodruhé přeplout Středozemní moře na lodi z PET lahví. Minule ztroskotal

6. září 2015

Korsika byla minule konečná. Albert Fikáček tam ztroskotal se svým PET-flaškovým sólo katamaránem Vichr II, ale nevzdává se a připravuje po pěti letech opakování své plavby ze severu Itálie k africkým břehům, a to s výrazně vylepšenou lodí i vícečlennou posádkou Vichru III.

Cestovatel a jedna z vůdčích osob brněnského Expedičního klubu (www.expeditionclub.cz) Albert Fikáček stopem po Evropě cestuje podle svých slov od 14 let. Navštívil Irák, Súdán, Mali, Západní Saharu, Indii, Bangladéš, Kanadu a další země. Pokusil se přeplout Středozemní moře na své lodi z PET lahví. Ztroskotal. Teď se chystá na druhý pokus.

Jak se staví loď z PET lahví? Má akce podle organizátorů nějaký ekologický potenciál? A jak se Albert Fikáček vztahuje k současné situaci ve Středozemním moři, přes které se snaží řada uprchlíků ze zemí třetího světa dostat do Evropy?

Toto vydání pořadu Casablanca ale není jen o plavbách ve Středozemním moři a stavbě PET lodi. V Bangladéši trpěl Albert Fikáček „morovou“ yersiniózou a strašnými průjmy poté, co se (bizarním způsobem) nakazil od netopýra. V Africe během nízkorozpočtové saharské cesty neváhal žebrat. K Černému moři dojel spolu s přáteli na babetách. Jak na všechny tyto věci teprve sedmadvacetiletý cestovatel vzpomíná? Poslechněte si záznam vysílání cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.