Autonomádi. Týmy Škoda 100 na cestách a Bronco namiesto hotela míří do Střední Asie a na Sibiř

16. květen 2016

Desetitisíce kilometrů po Asii. Zážitky umožněné vozidly všeho druhu. Láká to stále víc Čechů a Slováků. Dosavadní zkušenosti a letní plány dvou manželských posádek (Škoda 100 na cestách a Bronco namiesto hotela) shrnujeme v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave.

Manželé Daniel a Jana Urbanovi pojedou v červenci a srpnu přes Balkán, Írán, Turkmenistán, Uzbekistán, Kazachstán, Rusko, Pobaltí a Polsko otestovat, jestli škodovku 100 jménem Barča skutečně dokázali dát ze šrotové podoby do takové formy, aby zvládla trasu s obrátkou v Samarkandu. Víc o jejich plánech se můžete dozvědět tady: http://www.skoda100nacestach.cz/.

Dvojice Zuzana a Martin Remišovi je o jednu velkou asijskou expedici z roku 2014 zkušenější. Za 148 dní najeli 25 000 km v 10 zemích Asie – v našich končinách celkem neobvyklým – 4x4 vozidlem Fordem Bronco, který si teď sami dobudovávají do podoby obytného vozítka, aby nemuseli spát ve střešním stanu, běžném u 4x4 expedičních vozidel. Finišují přípravy, aby mohli vyjet na svoji sibiřskou výpravu. Cílem je Magadan na pobřeží Tichého oceánu. Víc o posádce Bronco namiesto hotela najdete tady na webu: https://bronconamiestohotela.com/.

03628896.jpeg

Obě posádky spojuje také nová akce Overland – festival autonomádov, která má sloužit k výměně zkušeností a cestovatelských zážitků. Koná se o víkendu 21.–22. 5. v kempu Slnečné skaly u Žiliny. Škoda 100 na cestách tam poprvé dorazí se zprovozněným vozem a technickou zkouškou, Bronco namiesto hotela se přímo na závěr akce chystají vyrazit na svoji sibiřskou pouť.

O festivalu, zkušenostech i plánech obou týmů jsme mluvili v květnové Casablance na Radiu Wave. Poslechněte si záznam.

Máte za sebou také nějaké podobné cesty? Ozvěte se nám na mail casablanca@rozhlas.cz!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.