Casablanca: Jan Pala o skialpinismu a lavinách

16. prosinec 2012

Jak si vyrobit ze snowboardu splitboard? Co je to triboard? Na co myslí člověk, když „uřízne” lavinu? Ve kterých rakouských, bosenských a rumunských horách je to nejlepší? Jaké zásadní výhody mají sopky na Kamčatce pro skialpinisty?

Hostem cestovatelské a outdoorové Casablanky byl Jan Pala, předseda komise tradičního skialpinismu Českého horolezeckého svazu, autor knihy Hory a sníh, což je souhrnná publikace zaměřená na pohyb v zimních horách, a správce webu Mountainski. Je taky dlouholetým členem horolezeckého oddílu Vsetín a nadšeným propagátorem expedičního a rekreačního skialpinismu.

„Můj region ohraničuje na západě Aš a na východě Mongolsko,” říká. Za své nejoblíbenější destinace označuje Rakousko, Rumunsko, Kamčatku a vůbec všechny asijské státy, které zatím navštívil. Za nejhodnotnější akci pak Pamír 2001, v rámci které část výpravy zvládla skialpový výstup do 5600-5800 m. n. m., výstup na vrchol Piku Lenina 7134 m. a následný lyžařský prvosjezd levou části severní stěny.
Poslechněte si záznam zimního vysílání a podívejte se na fotky vybrané k tématům rozhovoru!

Kniha Hory a sníh (2010, Jan Pala, Iva Filová a kol.) vyšla jako součást Edice Horolezecká abeceda v nakladatelství Epocha. Je to souhrnná publikace zaměřená na pohyb v zimních horách. Obecný úvod zahrnuje motivaci pro pohyb v zimních horách a zkráceně hlavní znaky jednotlivých zimních disciplín počínaje nejrozšířenějším skialpinismem přes trochu opomíjený splitboard, sněžnice a telemarkové lyžování. Stěžejní kapitoly knihy se dále podrobněji věnují metodice pohybu v horách, zejména s ohledem na praktické dovednosti a to od základů určených začátečníkům až po pokročilé techniky. Pozornost je věnována i takovým záležitostem, jako je plánování túry, lavinová prevence a kontrola, či specifické aspekty pohybu dívek a žen v zimních horách. Kniha je určena všem od začátečníků po pokročilé; její součástí je použitá i doporučená literatura či internetové zdroje pro pohyb v evropských a mimoevropských horách.

Skialp a snowboarding v Arménii 2011

Facebook Casablanky

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.