Chirurg a lékař bez hranic Tomáš Šebek v Casablance: V Afghánistánu se neprdí

5. leden 2016

Proč si chirurg bere na zahraniční misi horolezecké karabiny a slackline? Kolik toho vidí ze země, ve které pomáhá zachraňovat životy? Hostem Casablanky je jeden z českých Lékařů bez hranic a autor knihy Mise Afghánistán, břišní chirurg Tomáš Šebek.

Český chirurg Tomáš Šebek odjel v roce 2015 na svou čtvrtou misi s Lékaři bez hranic. První dvě cesty vedly na Haiti, podruhé Šebek zamířil do traumacentra v afghánském Kundúzu. „Poušť je o asi sedm metrů výš než město, které leží v údolí řeky uprostřed,“ popisuje Tomáš Šebek samotný Kundúz. „Vzduch je pořád plný písku. Nejdřív jen pomalu odkládáte obavy, ale když se pak porozhlédnete, vidíte v Kundúzu úplně jiný svět, ale na druhou stranu si všimnete, že místní lidé dělají úplně to samé jako my. Když jsem se na závěr mise odvážil spát na střeše naší základny, slyšel jsem kuňkání žab z řeky Kundúz a byl jsem překvapený, že kalašnikovy z okolních kopců slyším tak často,“ dodává.

Ve své knize Mise Afghánistán – český chirurg v zemi lovců draků shrnuje Tomáš Šebek svoje tamější zážitky z práce v nemocnici, která byla na podzim roku 2015 zasažena americkým bombardováním. Jeho (deníkové) zápisky naprosto bez patosu, ale s humorem a zanícením pro věc líčí každodenní chleba náročné mise, přibližují kulturní rozdíly a kontakty s místními. Používají afghánští chirurgové při práci levou ruku, která je jinak pro všechny místní „nečistá“? A proč je v Afghánistánu prdění tak společensky nepřijatelná věc? Dokáže doktor zachovat neutralitu a klidnou hlavu, když ví, že operuje například někoho z islamistických ozbrojenců? Jak reagují příbuzní, když jejich nemocný/zraněný zemře? Proč se toho Tomáš Šebek jednou dost zalekl?

Tomáš Šebek drží svou knihu Mise Afghánistán

Poslechněte si záznam vysílání a podívejte se na výběr fotek z mise.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka