Czech Solar Team: Cesta na solárních kolech do kazašské Astany

1. září 2013

Karel Šebela a Honza Galla dali dohromady Czech Solar Team a „vnutili“ se na Sun Trip, francouzský závod solárních kol, který odstartoval 16. 6. 2013 ve francouzském Chambéry a jehož trasa vedla do Kazachstánu. Češi najeli cca 7804 km za necelých 47 dní a dojeli jako čtvrtí z 28 startujících.

Jediným kontrolním bodem na celé trase bylo ruské město Soči na břehu Černého moře, kde se bude příští rok konat olympiáda. Karel a Honza si vybrali tzv. severní cestu, tedy Ukrajinou kolem Černého moře, zatímco jiní účastníci závodu volili trasu jihem přes Turecko. Czech Solar Team má za sebou 10 zemí a to Francii, Itálii, Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko, Rumunsko, Moldávii, Ukrajinu, Rusko a Kazachstán, přičemž v poslední z nich ujeli více než třetinu z celkové vzdálenosti.

Co je to solární (elektro)kolo? Resp. solární tříkolka? Jaká byla trasa tohoto netradičního závodu? Je v solárních kolech případně skrytá budoucnost dopravy? Jaké obtíže čekaly Czeh Solar Team na trase, např. v Rumunsku, kde Honzu Gallu pokousal pes, v kazašských stepích nebo na ukrajinských silnicích? Jak vypadal dojezd do kazašské Astany? Hostem Casablanky byl Honza Galla, Karel Šebela po návratu z cesty léčí zdravotní problémy.

Poslechněte si záznam a podívejte se na fotky!

Mapu trasy a další informace o českém solárním týmu najdete na webu czech-solar-team.com.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka