Daniel Šuška je ošetřovatel slonů na cestách po Srí Lance a USA

27. leden 2016

Jak je to se sloní pamětí a se sloní postelí? V Casablance, cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave, tentokrát probíráme šestitýdenní cestu po Srí Lance a pobyt v USA s neobvyklým společným jmenovatelem – slony.

„Skoro všechno, co jsem na Srí Lance dělal, bylo nějak spojené se slony,“ říká Daniel Šuška. „Vyzkoušel jsem si na závěr i surfování, ale to jsem spíš přišel na to, že to není sport pro mě,“ usmívá se. Svoje zkušenosti ze zoologických zahrad v Liberci a Praze se rozhodl rozšířit o nové přístupy k práci se zvířaty ve Spojených státech a v národních parcích Srí Lanky.

03557366.jpeg

Za slony do národních parků

Navštívil sloní sirotčinec Pinawala a hlavně pracoval jako dobrovolník v organizaci Millenium, která vykupuje staré pracovní slony, aby jim mohla dopřát léčbu a důstojné dožití. „Chcete-li slonům nějak pomoct, jeďte na Srí Lance do národních parků,“ radí Dan českým návštěvníkům ostrova. Bohatí lidé na Srí Lance si kupují slůňata jako domácí zvíře a znak vysokého společenského statusu. U některých čistě turistických míst, kde se lze setkat se slony, pak může být i riziko, že jsou do podobných obchodů, které často obnáší zabití sloních rodičů, zapojená.

„V národních parcích máte jistotu, že peníze, které na místě zaplatíte, půjdou do správných rukou.“ Z národních parků viděl národní park Wasgamuwa, který označil za nejhůře dostupný, nejméně turizovaný a nejhodnotnější je podle něj známý národní park Udawalawe, ze kterého byl zklamaný, a ekopark Huluru.

03557362.jpeg

Kromě slonů má ale Dan i trochu obskurní srílanské zážitky s obchodováním s diamanty a některé další. Jak je to se sloní pamětí a se sloní postelí? Poslechněte si záznam pořadu. Dan Šuška si mezitím shání práci se slony na čtvrtém kontinentě – v Africe.

Čtěte také

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.